S Ferfudovim tovornjačkom že šestdesetič »na položaju«

Prevozili sta 7758 kilometrov. Danes bosta hrano ponudili že šestdesetič v tem letu.

Objavljeno
10. september 2016 18.33
R. O. K.
R. O. K.
Prevozili sta 7758 kilometrov. To nedeljo bosta hrano ponudili že šestdesetič v tem letu. Pripravljata 24 različnih jedi, ki so nastale v sodelovanju z osmimi mentorji FerFud.

Polona Lopert in Martina Zamuda (na fotografiji) sta študentki, ki sta bili izbrani na razpisu za FerFud chefa 2016. Dekleti že od maja potujeta po Sloveniji v tovornjačku FerFud DVE in ljubiteljem ulične kulinarike ponujata jedi, s katerimi poudarjata pomen slovenske tradicije in tradicionalnih jedi. Te poskušata povezati z modernim valom in ljudi spodbuditi, da si jedi naših babic in mam pripravljajo po svojem okusu. Poleg tega želita mlade navdušiti za slovensko hrano in jih prepričati, da je ta razgibana, pisana in igriva, kar dokazujejo tudi njune jedi. Pripravili sta jih skupaj z osmimi mentorji: Janezom Bratovžem, Vesno Čarman, Lukom Jezerškom, Gregorjem Jurkovičem, Ksenijo Mahorčič, Tanjo Pintarič, Urošem Štefelinom in Gregorjem Vračkom.

»Že od malega sva radi opazovali svoji mami in babice pri kuhanju. Ko sva se spoznali v srednji šoli, sva začeli sanjariti o tem, da bi nekoč imeli svoj prehranski tovornjaček. Kuhanje na ulici se nama je zdelo namreč razgibano, zabavno in sproš­čeno,« pravita dekleti. »Ugotovili sva tudi, da so Slovenci zelo odprti glede pokušanja novih jedi. Bili so veseli, da imajo na ulici možnost pokusiti hrano, pripravljeno iz kakovostnih sestavin in na višji ravni. Opažava, da si ljudje želijo sprememb in še več ponudbe kakovostne ulične hrane,« še dodajata ob koncu projekta, ki se bo zgodil konec septembra.

V pokušino nam ponujata recepte za tri jedi. »Zanje sva se odločili iz različnih razlogov: bučolini, katerih glavna sestavina je buča, se nama zdijo primerni za to obdobje, saj se jesen počasi, a vztrajno bliža. Prav tako sva želeli predstaviti jed, ki prihaja iz najinih domačih krajev, zato sva izbrali langaš. To je prekmurska tradicionalna jed, ki se po originalnem receptu premaže s česnovo vodo. Nabodek pa priporočava predvsem zaradi zanimive kombinacije sadja, mesa in zelenjave, saj so ljudje to kombinacijo presenetljivo dobro sprejeli.«

Projekt ima tudi dobrodelno noto, saj je cena jedi enaka minimalni vrednosti njenih prodajnih sestavin, obiskovalci pa lahko dodajo poljubni znesek, glede na to, koliko se jim zdi ponujeno resnično vredno. S tem prispevajo tudi v dobrodelne namene, saj bodo celoten izkupiček namenili projektu Botrstvo v Sloveniji.