- 300 g ajdove kaše
- 250 g svežih ali zamrznjenih gob ali 25 g suhih, ki jih namočimo za 10 minut
- vejica rožmarina, majaron, poper, sol
- 2 dl sladke smetane
- večja čebula
- maslo
- voda ali jušna osnova
- po želji kocke šunke
Priprava:
- Gobe tanko narežemo in v ponvi na maslu popečemo. Stresemo jih na krožnik in prihranimo.
- Čebulo narežemo, stresemo v ponev in popražimo, po potrebi dodamo maščobo.
- Medtem drobno narežemo rožmarin, timijan osmukamo in stresemo v ponev ter skupaj s čebulo res na kratko opražimo.
- Ajdovo kašo na rešetu oplaknemo, stresemo v ponev na čebulo in prilijemo zajemalko vode ali jušne osnove.
- Ko voda izpari, dolijemo smetano in novo zajemalko tekočine. Kuhamo naprej. Po potrebi pri koncu dolijemo še malo tekočine. Nekje na polovici vmešamo gobice.
- Solimo, popramo, začinimo z majaronom in ponudimo s skledo zelene solate s kuhanim fižolom.
Nasvet: Ne pozabite na začimbe. Glede količine gob, v minus ali plus, pa vedno velja demokracija.
Različica: Namesto ajdove kaše vzemite kvinojo, riž ali ješprenj. Slednjega je treba kuhati vsaj pol ure. Med gobe lahko zamešate ostanke velikonočne šunke.
Naredimo vnaprej: Hja, lahko bi vnaprej skuhali kašo (ješprenj), vsaj napol, in pred kosilom jed le dokončali.
Priporočamo še: Kruh v štirih barvah