Sredin namig za kosilo: Ajdovi krapi s skuto 
in proseno kašo

Malce več dela, ampak vredno vsakega truda in dodatne minute. Priprava traja 20, čas kuhanja pa 10 minut.

Objavljeno
08. april 2016 17.13
Sestavine:
testo:
  • 400 g ajdove moke
  • 5-6 dl kropa, pol žličke soli
  • ostra pšenična moka za delovno površino
nadev:
  • 200 g skute, 2 jajci
  • 2 žlici kisle ali sladke smetane
  • 100 g prosene kaše
  • 2 ščepca soli, po potrebi žlica drobtin
zabela:
  • ocvirki, maslene drobtine
  • kisla smetana


Priprava:

  1. Ajdovo moko poparimo s slanim kropom in pustimo, da se ohladi.
  2. Skuhamo proseno kašo, jo odcedimo, ohladimo in dodamo pretlačeni skuti. V nadev vmešamo še jajce, smetano in drobtine.
  3. Poparjeno ajdovo moko zvrnemo na pomokano delovno površino in potresemo z moko. Nežno jo razvaljamo na pol prsta debelo in s kozarcem izrežemo kroge ali testo z nožem narežemo na 8-10 cm velike kvadrate.
  4. Na sredino vsakega kosa položimo 1-2 žlički nadeva in testo prepognemo in s prsti stisnemo skupaj. Odrežemo preostanek ob robu in krape preložimo na pomokano desko, da dokončamo druge.
  5. Krape kuhamo v slani vodi 10-15 minut, odvisno od debeline testa.