testo:
- 400 g ajdove moke
- 5-6 dl kropa, pol žličke soli
- ostra pšenična moka za delovno površino
- 200 g skute, 2 jajci
- 2 žlici kisle ali sladke smetane
- 100 g prosene kaše
- 2 ščepca soli, po potrebi žlica drobtin
- ocvirki, maslene drobtine
- kisla smetana
Priprava:
- Ajdovo moko poparimo s slanim kropom in pustimo, da se ohladi.
- Skuhamo proseno kašo, jo odcedimo, ohladimo in dodamo pretlačeni skuti. V nadev vmešamo še jajce, smetano in drobtine.
- Poparjeno ajdovo moko zvrnemo na pomokano delovno površino in potresemo z moko. Nežno jo razvaljamo na pol prsta debelo in s kozarcem izrežemo kroge ali testo z nožem narežemo na 8-10 cm velike kvadrate.
- Na sredino vsakega kosa položimo 1-2 žlički nadeva in testo prepognemo in s prsti stisnemo skupaj. Odrežemo preostanek ob robu in krape preložimo na pomokano desko, da dokončamo druge.
- Krape kuhamo v slani vodi 10-15 minut, odvisno od debeline testa.