- 400 g moke
- 2 žlički soli, 4 jajca
- krepak ščep muškatnega oreščka
- po 1 dl vode in mleka
- 4-5 večjih čebul
- 2-3 žlice masla
Priprava:
- Moko, sol in muškatni orešček zmešamo. Dodamo jajca in prilijemo tekočino. Gladko premešamo in pustimo počivati.
- Medtem narežemo čebulo na rezine in na maslu počasi nad srednje močnim ognjem začnemo pražiti. Sem in tja pomešamo.
- Pripravimo si lonec in pasirko za sadje z nastavkom za večje luknjice, ki naj se lepo prilega na lonec. V lonec nalijemo vodo, jo solimo in zavremo.
- Na lonec namestimo pasirko in vanjo nalijemo četrtino testa, zavrtimo ročaj, da porinemo testo skozi luknjice v vročo vodo. Pasirko odmaknemo in s penovko poberemo vlivance, ki so že priplavali na površje. Malo odcedimo in stresemo v ponev na čebulo. Ponovimo s preostalim testom.
- Ko končamo, še minuto ali dve pražimo špecle v ponvi, nato vse potresemo s sirom in ponudimo kot glavno jed z veliko skledo zelene solate z redkvicami in bučnim oljem.
Opomba: Lahko uporabite tudi cedilo ali pasirko za krompir, ki jo uporabite pri stiskanju kuhanega krompirja za njoke, vendar je daleč najlaže, elegantno in najmanj umazano prav s pasirko.
Ali ste vedeli: Špecli ali vlivanci, kot jim pravimo v naših krajih, so prav tako vrsta testenin, le da je testo zanje tekoče in ne trdo, kakor smo navajeni. Najbolj poznani so na nemško govorečem območju, kjer lahko kupite tudi posebno pripravo za vlivanje testa v kipečo vodo.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.