Sredin namig za kosilo: Enolončnica s kislo repo

Jesen je čas enolončnic; priprava 10 minut, čas kuhanja 30–40 minut

Objavljeno
13. oktober 2014 10.51
ENOLONČNICA S KISLO REPO
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja

Sestavine:

500 g kisle repe

3 krompirji

manjša pločevinka fižola

3 žlice suhe zelene leče

manjši kos slanine ali pancete

2 čebuli, 2 stroka česna

žlica moke

250 g prekajenega mesa, ki ga ni treba kuhati

2 lovorova lista, šetraj, peteršilj

sol

 

Priprava:

Krompir olupimo, narežemo na kose, stresemo v lonec. Dodamo še zeleno lečo, začinimo z lovorjem in šetrajem ter vse skupaj v manjši količini slane vode skuhamo do mehkega.

Posebej in malo pozneje v več­jem loncu pristavimo kislo repo z vodo.

Meso narežemo na kose, velike za grižljaj. Čebulo in česen drobno narežemo in prihranimo.

Kuhan krompir in lečo z vodo vred stresemo k repi, dodamo še fižol in meso. Pokrito kuhamo naprej.

Posebej v manjši kozici razpustimo na kocke narezano slanino ali panceto in na njej popražimo drobno narezano čebulo in česen. Poprašimo z moko in prilijemo malo vode. Dobro premešamo in vmešamo v juho.

Juho nazadnje dosolimo po okusu in začinimo s peteršiljem.

Za sladico ponudimo še tople jabolčne mafine.