- večji čvrst avokado
- 100 g poltrdega sira
- večja pločevinka fižola (mešane vrste)
- majhna rdeča čebula
- preliv: olje, sok 1 limone, sol, poper
Priprava:
- Limoni stisnemo sok in prihranimo.
- Avokado olupimo, mu odstranimo koščico, narežemo na rezine ali kocke, stresemo v solatno skledo in takoj prelijemo z limonovim sokom.
- Sir narežemo na kocke, čebulo na tanke rezine in zvrnemo k avokadu v skledo.
- Nazadnje v solatno skledo stresemo vložen fižol.
- Vse skupaj solimo, popramo, prelijemo z oljem in res previdno premešamo.
- Solato ponudimo s poširanimi jajci in kosom kruha po špinačni juhi.
Različica: V solato dodajte tunino iz pločevinke ali razkosan kos popečene sveže tunine.
Opomba: Jabolko in banana sta znana sadeža, ki pospešujeta zorenje drugih sadežev v njuni okolici. Izločata namreč zorilni plin eten, zaradi katerega se pospeši staranje (zorenje) rastlinskih živil, ki se začno mehčati, kasneje izgubljajo vodo/sočnost. Vse te procese pogojujejo številni kemijski procesi, ki potekajo v notranjosti sadeža, pri čemer se porabljajo hranilne snovi. Zorenje pospešimo, če sadeže vstavimo v papirnato vrečko z jabolkom ali banano ter postavimo na sobno temperaturo. Kako upočasnimo zorenje? Ravno nasprotno.
Ali ste vedeli? Avokadovec je do 20 m visoko drevo, na katerem zrasejo plodovi z imenom avokado. Sadeži nikoli ne dozorijo na drevesu, temveč padejo na tla, ko so še nezreli in nato hitro zorijo. V nasadih jih poberejo prej, to je takoj, ko dosežejo ustrezno velikost. Za uživanje so primerni tisti sadeži, pri katerih se lupina ob blagem pritisku rahlo vda. Za namaz avokado pustite zoreti nekaj dni dlje, da postanejo povsem mehki in jih je mogoče pretlačiti že z vilicami.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.