Sredin namig za kosilo: Kolač iz bučk z limonovim prelivom

Aromatična zelenjavna slaščica; priprava 20 minut, čas peke 45 minut

Objavljeno
09. junij 2015 11.36
KOLAČ IZ BUČK
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo: 

3 jajca, 225 g sladkorja, 1 dl oljčnega olja, 1,5 dl jogurta

vrečka vaniljevega sladkorja

280 g moke

po čajno žličko pecilnega praška in nastrganega suhega ingverja

po pol žličke sode bikarbone, soli in muškatnega oreščka

2 žlički mletega cimeta

300 g bučk, 150 g mletih orehov (ali drugih oreščkov)

Limonov preliv:

sok 1 limone, 2 žlici kristalnega sladkorja

100–120 g sladkorja v prahu

 

Priprava:

Bučkam odrežemo konce in jih grobo naribamo v skledo.

V drugi posodi gladko zmešamo jajca, sladkor, olje, jogurt in vaniljo. Na zmes presejemo moko, pecilni prašek, sodo, sol in dišave. Narahlo premešamo, dodamo še naribane bučke in zmlete orehe.

Testo pretresemo v namaščen in pomokan model, pogladimo in potisnemo v pečico, segreto na 170–180 stopinj, za 45 minut. Pečeno pustimo še 10 minut v modelu, da se malenkost učvrsti.

Za limonov obliv v posodici gladko zmešamo obe vrsti sladkorja in limonov sok. Pecivo previdno vzamemo iz modela in ga takoj premažemo z oblivom. Pustimo, da se ohladi.

Ponudimo po zelenjavni enolončnici s proseno kašo.