- 6 kuhanih krompirjev
- 10 špargljev
- šopek redkvic
- 3 trdo kuhana jajca
- limona
- oljčno olje, sol, poper
Priprava:
- Kuhan krompir olupimo in narežemo v solatno skledo. Šparglje očistimo, vršičke prihranimo, stebla narežemo in na hitro (za največ minuto) blanširamo v slanem kropu. Odcedimo in ohladimo.
- Redkvice narežemo na rezine in stresemo v solatno skledo. Dodamo šparglje, tudi vršičke.
- Kuhana jajca olupimo in v manjši posodici pretlačimo z vilicami. Prilijemo limonov sok, olje, sol, poper ter s tem prelijemo solato.
- Previdno premešamo, po potrebi prilijemo ohlajeno vodo, v kateri smo kuhali šparglje.
- Solato ponudimo kot prilogo hrustljavo pečeni postrvi.
Koristen nasvet: Krompir si lahko skuhate v oblicah v večji količini in shranite v hladilniku. Tako bo preko tedna večkrat na voljo za hitro solato, kot dodatek omleti ali za zgostitev enolončnice.
Različica: Med jajčni preliv za solato dodajte en ali dva slana inčuna, preliv pa gladko zmešajte v mešalniku, da se kosti rib ne bo čutilo več.
Ali ste vedeli, da so listi redkvic imenitna listnata zelenjava? Če imate srečo in so še lepi, hrustljavi, jih drobno narežite ter dodajte v solato ali iz njih skuhajte juho kakor špinačno. Klorofil, železo in kopica vitaminov je v njih, ne le »ničvredne« vlaknine.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.