Sredin namig za kosilo: Ocvrt krompirček

Po želji v raznolikih kosih ali kot pravi pomfrit. Priprava: 20 minut; čas cvrtja ene serije: 10 minut. Dober tek!

Objavljeno
28. februar 2018 11.16
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 2 kg krompirja
  • sol
  • 2 l olja za cvrtje ali svinjske masti ali druge maščobe za cvrtje

Priprava:

  1. Krompir olupimo in narežemo na večje kose (na četrtinke, osminke) ali po želji na palčke kot za pravi pomfrit.
  2. Ves narezani krompir damo v posodo, nanj nalijemo vodo in ga dobro operemo, da se skozi rezno ploskev začne izločati škrob. Opranega stresemo na cedilo, nato pa na veliko čisto kuhinjsko krpo, konce spodvihamo navzgor in krompir s krpo dobro osušimo. Krpo razpremo, krompir razgrnemo, da se osuši, medtem ko čaka na cvrtje.
  3. V dovolj veliko in široko posodo nalijemo olje ali drugo maščobo za cvrtje in segrejemo do 170 stopinj.
  4. Osušen krompir v vroči maščobi ocvremo, najbolje ne vsega naenkrat, ampak v dveh ali treh serijah, da se lepo, hrustljavo ocvre in rahlo porjavi.
  5. Ocvrt krompir poberemo iz maščobe, odcedimo, solimo in vročega ponudimo ob segedinu, ki smo ga skuhali včeraj, ali ob toču s pršutom/slanino/klobaso (objavljeno 16. 9. 2017) in zeleno solato.

Naredimo vnaprej: Krompir lahko olupite, narežete in pustite (pokritega in v hladilniku) v vodi nekaj ur, s čimer pozneje prihranite pri času priprave. Pri daljšem namakanju se v vodo izloči škrob (kar je v tem primeru priporočljivo) in del mineralov iz gomoljev krompirja. Vodo, v kateri ste ga namakali, segrejte in porabite za mineštro kak drug dan.

Preberite še: Pet nasvetov za najboljši ocvrt krompirček

 


Kulinarični portal odprtakuhinja.si je odlično izhodišče za tiste, ki iščejo navdih, predvsem pa, ki si želijo preizkusiti kaj novega in drugačnega.