- pol pločevinke vloženega paradižnika ali 2 žlici paradižnikove mezge
- kuhan fižol, 2 stroka česna
- 4 žlice oljčnega olja
- 100 g rezin pancete
- 200 g testenin za mineštro
- liter jušne osnove, parmezan
- bazilika, rožmarin, poper, malo čilija po okusu
Priprava:
- Polovico kuhanega fižola odcedimo in prihranimo, preostanek pa z vodo vred pretlačimo s paličnim mešalnikom ali v pokončnem mešalniku, da dobimo pire.
- Panceto narežemo na majhne koščke in stresemo v lonec. Očistimo česen, ga stremo ali drobno sesekljamo, vendar prihranimo. Rožmarin in čili sesekljamo.
- V lonec k panceti prilijemo 3 žlice olja in začnemo previdno pražiti. Po 2 minutah dodamo česen, rožmarin, čili in dalje pražimo kakšno minuto.
- Zdaj dodamo paradižnik, jušno osnovo, fižolov pire, prihranjen kuhan fižol v zrnju, premešamo ter zavremo.
- V vrelo juho zakuhamo testenine in kuhamo toliko časa, kot je zapisano na embalaži, najverjetneje 10-15 minut. Občasno premešamo.
- Nazadnje začinimo z baziliko, po potrebi dosolimo, okrepimo z 2 žlicama oljčnega olja in postrežemo s parmezanom kot dišečo enolončnico s kosom kruha. Za poobedek naj bo kaj praznično sladkega iz shrambe.
Nasvet: Če ste v ponedeljek in torek pozabili na fižol, v tej juhi uporabite vloženega iz pločevinke. Potrebujete ga približno 800 g.
Ali ste vedeli: V tej juhi Italijani radi skuhajo vse ostanke testenin različnih oblik, ki jim v shrambi ostajajo v škatlah in vrečkah oziroma jih prodajajo kot »pasta mista«. Meni najboljše so sicer testenine, ki so posebej pripravljene za enolončnice. So malo trše, bolj grobe in se tudi po pogrevanju ne razkuhajo. Na voljo so le v specializiranih trgovinah.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.