Sestavine:
1/2 glave rdečega zelja
srednje velika rdeča pesa
sol, poper
timijan
kozarec suhega rdečega vina
50 g mesnate slanine ali pancete
parmezan ali zbrinc
250 g riža za rižoto
Priprava
Rdečo peso tanko olupimo, narežemo na kocke in v manjši količini vode skuhamo do mehkega. (Hitreje gre, če uporabimo že kuhano.)
Vodo ali jušno osnovo zavremo. Slanino narežemo na kocke in stresemo v ponev.
Zelje narežemo na rezance in v širši kozici z malo vode na hitro podušimo. Dodamo riž, počakamo, da postekleni, nato zalijemo z vrelo tekočino in premešamo. Kuhamo na zmernem ognju in postopoma prilivamo vodo ali jušno osnovo. Krepko mešamo.
Ko je riž že skoraj kuhan na zob, vmešamo še peso z vodo vred in prilijemo vino. Solimo, popramo, bogato začinimo s timijanom in kuhamo še minuto ali dve.
Zdaj na hitro opečemo slanino v ponvi.
Na krožnik naložimo rižoto, jo potresemo s kockami slanine in naribanim parmezanom ter takoj ponudimo. Za posladek naj bosta jabolčni kompot in otroški biskvitni piškot.