Sredin namig za kosilo: Rižota z rdečo peso, rdečim zeljem, slanino in parmezanom

Navdušeni boste; priprava 10 minut, čas kuhanja 15–20 minut

Objavljeno
29. september 2014 11.18
RIŽOTA Z RDEČO PESO
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja

 

Sestavine:

1/2 glave rdečega zelja

srednje velika rdeča pesa

sol, poper

timijan

kozarec suhega rdečega vina

50 g mesnate slanine ali pancete

parmezan ali zbrinc

250 g riža za rižoto

 

Priprava

Rdečo peso tanko olupimo, narežemo na kocke in v manjši količini vode skuhamo do mehkega. (Hitreje gre, če uporabimo že kuhano.)

Vodo ali jušno osnovo zavremo. Slanino narežemo na kocke in stresemo v ponev.

Zelje narežemo na rezance in v širši kozici z malo vode na hitro podušimo. Dodamo riž, počakamo, da postekleni, nato zalijemo z vrelo tekočino in premešamo. Kuhamo na zmernem ognju in postopoma prilivamo vodo ali jušno osnovo. Krepko mešamo.

Ko je riž že skoraj kuhan na zob, vmešamo še peso z vodo vred in prilijemo vino. Solimo, popramo, bogato začinimo s timijanom in kuhamo še minuto ali dve.

Zdaj na hitro opečemo slanino v ponvi.

Na krožnik naložimo rižoto, jo potresemo s kockami slanine in naribanim parmezanom ter takoj ponudimo. Za posladek naj bosta jabolčni kompot in otroški biskvitni piškot.