Sredin namig za kosilo: Solata z endivijo, popečenimi kockami buče in slanine ter praženimi bučnicami

Odlična in hranljiva zimska solata. Priprava: 10 minut. Dober tek!

Objavljeno
14. marec 2018 11.32
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • manjša endivija
  • 200 g mesa buče z oranžnim mesom (npr. hokaido, muškatna buča)
  • 75 g slanine
  • 3 pesti bučnih semen
  • sol, poper
  • žlička gorčice
  • olje, kis

Priprava:

  1. Solato očistimo in narežemo ter stresemo v solatno skledo.
  2. Slanino narežemo na kocke, bučo olupimo in prav tako narežemo na kocke. Oboje stresemo v dobro ponev in pristavimo.
  3. Nad močnim ognjem začnemo peči, pri čemer se slanina raztaplja, postaja hrustljava, kocke buče se mehčajo in malce karamelizirajo. Pečemo približno 5 minut, nato v ponev stresemo še bučnice in jih pražimo toliko časa, da začnejo pokati. Takoj odstavimo, minuto hladimo in nato vse stresemo na solato v skledi. Narahlo premešamo.
  4. Posebej v posodici sestavimo preliv, in sicer zmešamo olje, kis, sol, poper in gorčico. S tem prelijemo solato, premešamo in takoj ponudimo s kosom kruha ob pečenem puranjem zrezku.

Opomba: Ta solata zahteva malce več kisa; izberite kakšnega res dobrega okusa. Tudi pri olju se lahko poigrate in recimo malo bučnega olja pomešate s svetlim rastlinskim oljem po izbiri. Lešnikovo olje je v tej solati res za prste obliznit.

Naredimo vnaprej: Očistite solato, narežite slanino, bučo.

Preberite še: Kako se znebimo nadležnega vonja in druge česnove zagate

 


Kulinarični portal odprtakuhinja.si je odlično izhodišče za tiste, ki iščejo navdih, predvsem pa, ki si želijo preizkusiti kaj novega in drugačnega.