- 200 g različnih kaš (npr. pšenica, kamut, pira, ječmen, oves)
- šopek redkvic s svežimi mladimi listi
- 5 kislih kumaric
- trdo kuhano jajce
- sol, poper
Priprava:
- Žitno zrnje oplaknemo v rešetu, nato ga v dvojni količini slane vode ali jušne osnove skuhamo, da ohrani še malo čvrstosti. Navadno zadošča pol ure. Ohladimo. Če ni popilo vse vode, jo porabimo v kakšni juhi.
- Trdo kuhano jajce olupimo.
- Kisle kumarice narežemo na kocke, redkvice grobo naribamo. Stresemo v solatno skledo, dodamo povsem ohlajeno žito, malo kisa kislih kumaric, koščke jajca, popramo in vse skupaj premešamo.
- Liste redkvic operemo in narežemo ter z njimi začinimo solato.
- Solato ponudimo po korenjevi juhi ob pečenem puranjem zrezku.
Opomba: Solata je najboljša, če nekaj minut počaka v hladilniku, da se okusi okrepijo. Za krepkejši obrok ji dodajte popečene kocke sira za žar.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.