- 250 g poljubne moke, žlička soli, jajce, 75 g masla
- žlica kisle smetane, žlica ali dve vode po potrebi
Nadev
- 450 g zamrznjene sesekljane špinače ali sveže blanširane, 3 jajca
- 100 g mesnate pečene slanine
- 250 g skute (pol albuminske, pol običajne)
- sol, poper, balzamični kis
Priprava
- Najprej zgnetemo krhko testo, ga zavijemo v folijo ali vrečko in vsaj za pol ure shranimo na hladno.
- Za nadev špinačo odtalimo ali svežo blanširamo in ohlajeno dobro ožamemo.
- V posodo nadrobimo skuto. Slanino narežemo na koščke in stresemo k skuti. Dodamo še špinačo, solimo, popramo, vmešamo jajca.
- Pečico vklopimo na 220 stopinj. Model za pito namastimo in nanj naložimo razvaljano testo. Dodamo nadev, ga poravnamo in postavimo v ogreto pečico za 35-40 minut, da testo porjavi in se nadev učvrsti.
- Pito ponudimo s kapljicami staranega balzamičnega kisa in solato iz kuhanega stročjega fižola.
Naredimo vnaprej: Lahko, le pogreti jo je težje. V takem primeru jo ponudimo hladno po kakšni topli juhi. Recimo, blaga korenčkova z zeljem in zdrobom bi bila tu zelo primerna.
Različica: Polno jih je ali pa tudi ne. Še največ sprememb dobite glede na izbiro skute. Če boste uporabili več navadne, bo pita bolj kisla, z več albuminske manj. Meni je všeč tudi z naribanim slanim sirom in praženimi pinjolami ali grobo narezanimi lešniki, z naribano lupnico eko limone.
Namig: Tri žlice albuminske skute si prihranite za naslednji dan.
Priporočamo še: Pet idej za jedi s čemažem