Sredin namig za kosilo: Špinačna pita s slanino

Ali quiche s špinačo. Priprava: 5 minut za testo in pol ure za počitek; 15 minut za nadev, čas peke: 25-30 minut. Dober tek!

Objavljeno
21. marec 2018 09.52
Posodobljeno
21. marec 2018 11.00
Mojca Koman
Mojca Koman
Testo
  • 250 g poljubne moke, žlička soli, jajce, 75 g masla
  • žlica kisle smetane, žlica ali dve vode po potrebi

Nadev

  • 450 g zamrznjene sesekljane špinače ali sveže blanširane, 3 jajca
  • 100 g mesnate pečene slanine
  • 250 g skute (pol albuminske, pol običajne)
  • sol, poper, balzamični kis

Priprava

  1. Najprej zgnetemo krhko testo, ga zavijemo v folijo ali vrečko in vsaj za pol ure shranimo na hladno.
  2. Za nadev špinačo odtalimo ali svežo blanširamo in ohlajeno dobro ožamemo.
  3. V posodo nadrobimo skuto. Slanino narežemo na koščke in stresemo k skuti. Dodamo še špinačo, solimo, popramo, vmešamo jajca.
  4. Pečico vklopimo na 220 stopinj. Model za pito namastimo in nanj naložimo razvaljano testo. Dodamo nadev, ga poravnamo in postavimo v ogreto pečico za 35-40 minut, da testo porjavi in se nadev učvrsti.
  5. Pito ponudimo s kapljicami staranega balzamičnega kisa in solato iz kuhanega stročjega fižola.

Naredimo vnaprej: Lahko, le pogreti jo je težje. V takem primeru jo ponudimo hladno po kakšni topli juhi. Recimo, blaga korenčkova z zeljem in zdrobom bi bila tu zelo primerna.

Različica: Polno jih je ali pa tudi ne. Še največ sprememb dobite glede na izbiro skute. Če boste uporabili več navadne, bo pita bolj kisla, z več albuminske manj. Meni je všeč tudi z naribanim slanim sirom in praženimi pinjolami ali grobo narezanimi lešniki, z naribano lupnico eko limone.

Namig: Tri žlice albuminske skute si prihranite za naslednji dan.

Priporočamo še: Pet idej za jedi s čemažem