350–400 g testenin
2 čebuli
žlica masla
500 g sveže špinače
2 dl sladke smetane
2 žlici belega vina
100 g gorgonzole ali podobnega sira s plemenito plesnijo
sol, poper, muškatni orešček
Priprava:
Špinačo očistimo in blanširamo. Zmehčano drobno narežemo.
Medtem v slanem kropu skuhamo testenine al dente.
Čebulo narežemo in na maslu svetlo popražimo. Dodamo špinačo, prilijemo sladko smetano, malce vina in dodamo še gorgonzolo. Počakamo, da se sir stopi, nato po okusu začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Po potrebi prilijemo zajemalko vode od testenin.
V omako stresemo odcejene testenine, premešamo in ponudimo z žličko kisle smetane. Za posladek je sočna sadna solata.
Različici: • Polovico gorgonzole nadomestimo s topljenim sirčkom. • Skupaj s čebulo popražimo pinjole, vmešamo špinačo, omako pa namesto s smetano razredčimo z limonovim sokom.