Sredin namig za kosilo: Toč s klobaso

Ljubitelji mesnin vzemite kar 2 para klobas. Priprava jedi vam bo vzela 10, čas kuhanja pa še 10 minut.

Objavljeno
20. september 2017 12.40
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1-2 para (kranjskih) klobas
  • večja čebula
  • sol, poper po okusu
  • žlica moke
  • voda
  • 1 dl rdečega vina
  • pol pločevinke vloženega paradižnika ali večji mesnat paradižnik


Priprava:

  1. Klobaso skuhamo in narežemo na kolesca, vodo, v kateri se je kuhala klobasa, prihranimo.
  2. Čebulo narežemo na rezine, na olju svetlo popražimo, poprašimo z moko, hitro premešamo in zalijemo z zajemalko prihranjene vode. Dodamo paradižnik, prilijemo še vino in omako kuhamo 10 minut.
  3. Nazadnje v omako dodamo narezano klobaso in po potrebi prilijemo prihranjeno vodo. Solimo in začinimo po potrebi in okusu.
  4. Toč ponudimo s polento in solato iz stročjega fižola. Za posladek je posipanka iz jesenskega sadja.


Različica: Namesto klobase vzemite na kocke narezano slanino. Še boljši toč je pršutov, iz kock ali rezin pršuta. V tem primeru pazite pri soljenju.

Nasvet: Se vam mudi in ne zmorete skuhati niti instant polente? Vzemite kruh, kak hrustljav beli. Njami.

Ali ste vedeli: Na Primorskem je toč poznan kot preprosta jed za večerjo ali malico. Ponudijo ga s krompirjem, polento ali kruhom, ki se pomaka (»potoči«, »potoča«) v slastno omako. Eden izmed točev je s klobaso, ta je najbrž najbolj preprost, lahko pa ga pripravimo tudi z oljkami, kaprami, pršutom, fižolom in podobno.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.