2 zreli banani
žlička masla
2 žlici medu
4 žlice bučnega olja
4–6 žlic ruma, cimet
grobo mleti orehi, lešniki, mandlji
Priprava:
Banani olupimo, prerežemo na pol in nato še po dolgem na polovico.
Maslo nad šibkim ognjem previdno razpustimo.
Dodamo bučno olje in med, nad šibkim ognjem kuhamo naprej in mešamo, dokler se med povsem ne raztopi.
Ko začnejo na robovih nastajati mehurčki, dodamo rezine banan in jih dušimo v medeno-oljnatem sirupu približno 30 sekund. Večkrat jih obrnemo, da se dobro napojijo z omako.
Zdaj pazljivo dodamo rum in krepko pomešamo. Odstavimo. (Nekoliko se odmaknemo, saj lahko zagori.)
Postrežemo tako, da na krožnik naložimo rezini banane z omako, potresemo še s cimetom, oreščki in takoj ponudimo kot posladek po zelenjavno-mesni enolončnici. Po želji dodamo kepico (orehovega) sladoleda.
Različica: Med lahko nadomestimo z rjavim sladkorjem – v tem primeru kuhamo malo dlje, ker se sladkor počasneje raztaplja.