Sredin namig za kosilo: Tople banane v omaki z bučnim oljem

Zelo sladko – za štiri uživače; priprava 2 minuti, čas kuhanja 3 minute

Objavljeno
24. junij 2015 12.22
BANANE
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine: 

2 zreli banani

žlička masla

2 žlici medu

4 žlice bučnega olja

4–6 žlic ruma, cimet

grobo mleti orehi, lešniki, mandlji

 

Priprava:

Banani olupimo, prerežemo na pol in nato še po dolgem na polovico.

Maslo nad šibkim ognjem previd­no razpustimo.

Dodamo bučno olje in med, nad šibkim ognjem kuhamo naprej in mešamo, dokler se med povsem ne raztopi.

Ko začnejo na robovih nastajati mehurčki, dodamo rezine banan in jih dušimo v medeno-oljnatem sirupu približno 30 sekund. Večkrat jih obrnemo, da se dobro napojijo z omako.

Zdaj pazljivo dodamo rum in krepko pomešamo. Odstavimo. (Nekoliko se odmaknemo, saj lahko zagori.)

Postrežemo tako, da na krožnik naložimo rezini banane z omako, potresemo še s cimetom, oreščki in takoj ponudimo kot posladek po zelenjavno-mesni enolončnici. Po želji dodamo kepico (orehovega) sladoleda.

 

Različica: Med lahko nadomestimo z rjavim sladkorjem – v tem primeru kuhamo malo dlje, ker se sladkor počasneje raztaplja.