Sredin namig za kosilo: Zeljna zloženka z rižem in mletim mesom

Štajerska specialiteta; priprava 15 minut, čas peke 30 minut

Objavljeno
07. oktober 2014 11.02
ZELJNA ZLOŽENKA
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja

Sestavine:

1 kg kislega zelja

1 čebula

sol, poper

pol žličke mlete kumine, ščep pimenta

2 žlici olja ali masti

500 g mešanega mletega mesa

150 g riža

4–5 dl vode ali juhe

2 dl kisle ali sladke smetane

2 jajci

 

Priprava:

Čebulo in česen drobno narežemo, oboje na maščobi svetlo prepražimo, dodamo mleto meso, premešamo in počakamo, da posivi.

V lonec stresemo še riž, prilijemo 4 dl tekočine in 10 minut kuhamo. Začinimo s soljo, poprom, mleto kumino in pimentom.

Pečico vklopimo na 200 stopinj Celzija.

V namaščen pekač razporedimo polovico kislega zelja, na zelje naložimo meso z rižem in pokrijemo z drugo polovico zelja. Prelijemo s preostalo vodo, postavimo v segreto pečico in pečemo 10 minut.

Medtem v posodici zmešamo jajci s kislo smetano in s tem prelijemo jed. Pečemo še 20 minut oz. toliko časa, da riž popije vso tekočino, in ponudimo.

Za posladek si privoščimo kepico sladoleda in toplo omako iz dušenih jabolk in rozin.