- 3 velika stebla rabarbare
- 4 žlice sladkorja
- žlica izvlečka vanilje v alkoholu
- večja eko pomaranča
- 2 otroška piškota
- 25 g mandljevih lističev
- 2 dl sladke smetane
- žlica sladkorja v prahu
- 10 jagod ali 3 žlice jagodne marmelade
Priprava:
- Rabarbaro očistimo, narežemo na kose in stresemo v kozico. Sladkamo in odišavimo z vaniljo.
- Pomaranči ostrgamo lupino in jo stresemo v kozico, potem ožamemo sok in ga prav tako zlijemo v kozico k rabarbari. Dodamo narezane jagode in pristavimo. Pokrito dušimo 5 minut, da se sadje zmehča in povsem razpusti in dobimo dišečo sadno kašo. Odstavimo in ohladimo do mlačnega.
- Smetano stepemo in proti koncu sladkamo.
- V mešalnik damo piškota in lističe mandljev ter vse dobro zmeljemo v »peščeni prah«.
- Sadno kašo razporedimo v 4 kozarce, potresemo s peščenim posipom in okrasimo s smetano.
Namig: Ponudimo kot posladek po njokih v omaki s popečeno panceto in mlado špinačo ter s paradižnikovo solato.
Različica: Namesto jagod uporabite jagodno marmelado, namesto mandljevih lističev pa mandlje v lupini, le da bo potem peščeni posip manj nežnega okusa.
Opomba: Izvleček vanilje v alkoholu je močan naraven aromatični dodatek. Še boljša izbira je pravi strok vanilje, ki ga dajte v kozico takoj na začetku in pustite v sadni kaši vsaj 10 minut. Strok zatem dobro oplaknite in povsem osušite ter shranite do naslednje uporabe. Aroma vanilje naslednjič res ne bo več tako krepka, a vseeno dovolj, da vas bo očarala.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.