Sredin namig za posladek: Dušena rabarbara

Slaščica z jagodami, peščenim posipom in smetano. Ja, skupek prefinjenih okusov. Jed bo pripravljena v 15 minutah.

Objavljeno
10. maj 2017 14.39
koman hrana
Sestavine:
  • 3 velika stebla rabarbare
  • 4 žlice sladkorja
  • žlica izvlečka vanilje v alkoholu
  • večja eko pomaranča
  • 2 otroška piškota
  • 25 g mandljevih lističev
  • 2 dl sladke smetane
  • žlica sladkorja v prahu
  • 10 jagod ali 3 žlice jagodne marmelade

Priprava:

  1. Rabarbaro očistimo, narežemo na kose in stresemo v kozico. Sladkamo in odišavimo z vaniljo.
  2. Pomaranči ostrgamo lupino in jo stresemo v kozico, potem ožamemo sok in ga prav tako zlijemo v kozico k rabarbari. Dodamo narezane jagode in pristavimo. Pokrito dušimo 5 minut, da se sadje zmehča in povsem razpusti in dobimo dišečo sadno kašo. Odstavimo in ohladimo do mlačnega.
  3. Smetano stepemo in proti koncu sladkamo.
  4. V mešalnik damo piškota in lističe mandljev ter vse dobro zmeljemo v »peščeni prah«.
  5. Sadno kašo razporedimo v 4 kozarce, potresemo s peščenim posipom in okrasimo s smetano.


Namig: Ponudimo kot posladek po njokih v omaki s popečeno panceto in mlado špinačo ter s paradižnikovo solato.

Različica: Namesto jagod uporabite jagodno marmelado, namesto mandljevih lističev pa mandlje v lupini, le da bo potem peščeni posip manj nežnega okusa.

Opomba: Izvleček vanilje v alkoholu je močan naraven aromatični dodatek. Še boljša izbira je pravi strok vanilje, ki ga dajte v kozico takoj na začetku in pustite v sadni kaši vsaj 10 minut. Strok zatem dobro oplaknite in povsem osušite ter shranite do naslednje uporabe. Aroma vanilje naslednjič res ne bo več tako krepka, a vseeno dovolj, da vas bo očarala.

 

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.