Svet na krožniku: »Samo« voda in moka

Če obiščete Skuhno, lahko dobite tudi kakšen recept. Preberite, kako kuhar Omo pripravljal indijski kruh Naan.

Objavljeno
20. november 2015 13.01
Teja Kuk
Teja Kuk

Voda in moka. Dve enostavni sestavini, ki jima dodaš le različno razmerje, še kakšno dodatno skrivno sestavino, mogoče kvas ali sezam ali olive, oreščke ali olje. Popečeš, popražiš, položiš v takšno ali drugačno pečico ali kar na ogenj. In zadiši po kruhu, katerega univerzalni vonj vsakdo prepozna.

                                                        Fotografije so posneli v Skuhni.

 

V Skuhni vsak dan zadiši po drugačnem kruhu sveta. Ob rednih sprehodih po Trubarjevi ulici lahko zaznate, kako se vijejo vonjave Filipinov, Tunizije, Zimbabveja, Nigerije, Kenije, Bangladeša, Maroka ...

Če obiščete Skuhno, lahko v naši »kuhinji brez sten« spregovorite s kuharji in dobite tudi kakšen recept.

Na primer če povprašate našega kuharja Oma, vam pripravo indijskega kruha Naan opiše takole:

- Vamete eno kilo moke, presejete, s prsti oblikujete v moki jamico.

- Vanjo položite kvas, čajno žličko sladkorja ter toplo vodo.

- Zamešate in pustite stati nekaj minut.

- Ko kvasec vzhaja, ga zamesite s preostalo moko, ki smo ji dodali še 2 jedilni žlici jogurta, jedilno žlico soli, pol čajne žlice sode bikarbone in zamesimo s toplo vodo.

- Testo zgnetemo v kepo, ki je mehka a se ne lepi na posodo. Kepico namažemo z Ghee maslom.

- Pustimo vzhajati. Čez dobro uro testo razdelimo na več delov. Iz vsakega oblikujemo ovalno/trikotno obliko zvaljane palačinke.


V Indiji bi kruh popekli v pečici Tandoori. V Sloveniji je možnosti za improvizacijo kar nekaj. Zadostuje ponvica ali pečica ali z nekaj spretnosti in znanja plinski plamen. Naan kruhu lahko potresemo po vrhu česen ali koriander, mogoče črni sezam ali pa ga dodelamo z nadevom iz špinače ali mesa ... Podoben kruh se pojavlja tudi v Bangladešu ali Afganistanu ...

»Kobez Smid« je Tunizijski kruhek. Zmešamo enako količino pšenične moke in pšeničnega zdroba. Dodamo kvasec, sol, dve žlici oljčnega olja, toplo vodo in zamesimo testo. Iz vzhajanega testa oblikujemo manjše kepice, povaljamo v dolžino in popečemo na ponvici, ki jo premažemo z oljem. Druga različica nam narekuje, da kepice testa premažemo z jajcem, potresemo s črno kumino in pečemo v pečici.

Če skočimo še v Kenijo, zamešamo le vodo in moko v gladko, rahlo lepljivo testo. Ne pozabimo soli po okusu. Razvaljamo testo v okroglo obliko ter položimo v vročo ponvico. Ko se kruhek le rahlo popeče, ga obrnemo in premažemo z oljem. Počakamo, da se kruh popeče še na drugi strani in na krožniku se znajde sveži chapati.

Skuhna se je razvila ob zavedanju bogastva, ki nam ga ponuja dejstvo, da živimo na svetu ljudje različnih kultur. V Skuhni verjamemo, da nas raznolikost enostavno bogati.

Vonj kruha, ki skorajda vsakemu človeku na obraz prikliče nasmeh, nas lahko opomni na vsečloveško potrebo po varnem domu in toplini.

Bližajo se prazniki, ko bomo lahko svojim bližnjim pripravili takšen ali drugačen topel kruhek.

V Skuhni bi z veseljem pripravili tudi Sirijski, Iranski, Afganistantski kruh ali še raje, bi odprli novo pekarno mednarodnega kruha. Nekateri bi uživali pri pripravi mehkega testa, drugi pri jedi.

***

Teja Kuk je socialna delavka ter vodja projekta Skuhna

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

- Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Marko Jamnik, fotograf, pisec pivovarskega bloga in pivovar.

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Uroš Štefelin, kuhar in gostinec, Vila Podvin

***

S kulinaričnimi blogi se lahko sladkate TUKAJ.