Svet na krožniku: Uvertura v sobotno kulinarično delavnico

»Koderkoli boste popotovali, vsadite zrno riža. Kjer bo ozelenelo in zraslo, tam ostanite.«

Objavljeno
25. september 2014 17.52
reu/NIGERIA/
Tajda Blazinšek
Tajda Blazinšek

V soboto bodo imeli udeleženci kulinarične delavnice priložnost, da bodo skupaj z dvema skuhninima mojstroma, Omom in Mohammedom, ki prihajata iz Indije in Egipta, spoznali raznovrstnost priprave riža in riževih prilog. Poleg usvajanja novih kuharskih veščin, arom in okusov, pa jih prav gotovo navduši tudi medkulturno vzdušje, ki je skorajšnje zagotovilo za širjenje obzorij.

Pred sobotno delavnico sva se z Omom pogovarjala o pomenu riža, ki je vseprisoten v življenju ljudi v Aziji. Slednje se med drugim odraža tudi v številčnosti festivalov, ki so posvečeni rižu, nadalje v verovanjih, ljudskih običajih in ljudskem slovstvu. Naključje me je pripeljalo do Mjanmarske pripovedi, ki se v določenem delu presenetljivo približa pripovedi, ki izhaja iz slovenskega ljudskega izročila.

»Koderkoli boste popotovali, vsadite to zrno. Kjer bo ozelenelo in zraslo, tam ostanite, ako pa v treh dneh ne bo ozelenelo, ga izkopljite in se pomaknite dalje.«

Pripovedka pravi, da so naši predniki hvaležno sprejeli dar boginje, ki jih je ljubila zavoljo miroljubnosti. Upoštevali so navodilo in iz vzhodnih dežel potovali vse do sončne dežele pod Alpami, kjer je zrno ozelenelo, se belo razcvetelo in rodilo okusen in koristen sad. Ajdo.

Podobno navodilo pa so prejeli tudi predniki Kačinov, etnične skupine, ki danes živi na mejnem področju med Indijo in Kitajsko ter na severu Mjanmara, tedaj pa so bojda živeli v samem osrčju Zemlje. Njih je na pot vodilo riževo zrno. Ustalili so se šele na Daljnem vzhodu, kjer so našli pravšnje pogoje za rast dragocenega daru.

In kako potekajo migracije zrn, idej, ljudi danes? Je tudi kulinarična delavnica priložnost za nastanek novih pripovedi? Več v naslednjem blogu ...

***

Tajda Blazinšek je antropologinja in prostovoljka v projektu Skuhna

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

- Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Vasja Golar, pivovar, pivovarna Bevog

- Klemen Rojnik je jedec, triatlonec in farmacevt.

- Uroš Štefelin, kuhar in gostinec, Vila Podvin