Torkov namig za kosilo: Boranija

Odlična jed balkanske kuhinje; priprava 10 minut, čas kuhanja 30 minut

Objavljeno
07. avgust 2015 14.32
BORANIJA
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo:
100–150 g mesnate slanine ali 400 g svinjskega mesa
pločevinka vloženega paradižnika
500 g stročjega fižola
vejica šetraja, šopek peteršilja
sol, poper
po potrebi žlica moke

Priprava:
Slanino narežemo na kocke in stresemo v lonec. Če smo izbrali meso, ga narežemo na kose, velike za grižljaj.
Stročji fižol očistimo, narežemo na centimetrske koščke in stresemo v lonec.
Pristavimo, prepražimo, dodamo paradižnik in malenkost vode. Začinimo s soljo, šetrajem, in ko zavre, nad šibkim ognjem pokrito kuhamo približno 20 minut, da se fižol zmehča.
Nazadnje jed po potrebi zgostimo z žlico moke, krepko popramo, še minuto ali dve kuhamo, nato pa obilno odišavimo s peteršiljem.
Ponudimo s sezonsko solato ob pečenem ali kuhanem krompirju.

Koristen nasvet:
Jed je odlična tudi naslednji dan. Če imate čas in dovolj sestavin, jo skuhajte v dvojni količini.