Torkov namig za kosilo: Breskova krostata

Osvežilna poletna sladica; priprava 10 minut, čas peke 30 minut

Objavljeno
10. julij 2015 11.21
KROSTATA
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo:
1 zavitek odtajanega zamrznjenega listnatega testa (500 g)
5 velikih breskev
2,5 dl sladke smetane
3 jajca
1 zavitek vaniljevega sladkorja
limonova lupinica
2 veliki žlici sladkorja
sladkor v prahu za okras

Priprava:
Pečico vklopimo na 190 stopinj Celzija.
Oba kosa listnatega testa skupaj (enega nad drugim) razvaljamo v velikosti pekača in razvaljano testo položimo na namaščen pekač, pri čemer ob robu malenkost privzdignemo. Testo z vilicami večkrat prebodemo.
Breskve umijemo, po želji olupimo, razrežemo na krhlje in jih položimo na testo, tako da ga povsem pokrijejo.
Z metlico v posodi skupaj zmešamo jajca, sladko smetano, vaniljev sladkor, limonino lupinico in sladkor ter s to mešanico prelijemo breskve.
Pekač porinemo v ogreto pečico in pečemo približno 30 minut. Ponudimo toplo ali hladno, posuto s sladkorjem v prahu, po pečenem lososu in papriki z žara ter osvežilni sezonski solati.

Različica: Sladica je prav tako okusna z marelicami, hruškami, jabolki, mešanico različnih vrst sadja, tudi z jagodičjem ali celo sadjem iz kompota.