- 0,5 g kisle repe
- 0,5 kg svežih mesnatih svinjskih kosti
- 75 g prosene kaše
- 3 stroki česna, manjša čebula
- žlica moke, 2 žlički mlete rdeče paprike
- lovorov list, poper, sol po potrebi
Priprava
- Mesnate kosti narežemo na večje kose in položimo v lonec. Dodamo kislo repo, začinimo z lovorom, strtim in celim poprom ter prilijemo malo vode. Pristavimo in pokrito kuhamo pol ure. Soliti ni treba.
- Zatem stresemo v lonec proseno kašo, po potrebi prilijemo vodo (kaša popije precej vode!) in pokrito kuhamo še največ 10 minut.
- Medtem za zabelo narežemo čebulo in česen, vse stresemo v ponev. Dodamo prav malo olja in svetlo prepražimo.
- Poprašimo z moko in prilijemo vodo ter kuhamo kakšni 2 minuti.
- Nazadnje v zabelo dodamo mleto papriko in vse skupaj razredčimo s kozarcem vode, da dobimo omako. To zlijemo v lonec in pustimo, da jed še enkrat zavre. Solimo po okusu in ponudimo kot prilogo s popečenim svinjskim zrezkom.
Različica: V jed tik pred koncem kuhanja vmešajte žlico ali dve kisle smetane. Svinjsko meso narežite na kose in dodajte v lonec v bujto repo. Z malo več vode postane bujta repa glavna jed, nekakšna enolončnica.
nasvet: Proti koncu zimske sezone je kisana repa vedno bolj kisla, zato jo boste najverjetneje morali oplakniti.
Naredimo vnaprej: Se razume. Bujta repa je celo veliko boljšega okusa, če je vsaj enkrat pogreta. Ne pozabite na kaj pustnega za poobedek. :-))