Torkov namig za kosilo: Bujta repa

Jed za tiste dni, ko naj zima le še opleta z repom. Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 40 minut. Dober tek!

Objavljeno
13. februar 2018 09.30
Posodobljeno
13. februar 2018 10.00
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 0,5 g kisle repe
  • 0,5 kg svežih mesnatih svinjskih kosti
  • 75 g prosene kaše
  • 3 stroki česna, manjša čebula
  • žlica moke, 2 žlički mlete rdeče paprike
  • lovorov list, poper, sol po potrebi

Priprava

  1. Mesnate kosti narežemo na večje kose in položimo v lonec. Dodamo kislo repo, začinimo z lovorom, strtim in celim poprom ter prilijemo malo vode. Pristavimo in pokrito kuhamo pol ure. Soliti ni treba.
  2. Zatem stresemo v lonec proseno kašo, po potrebi prilijemo vodo (kaša popije precej vode!) in pokrito kuhamo še največ 10 minut.
  3. Medtem za zabelo narežemo čebulo in česen, vse stresemo v ponev. Dodamo prav malo olja in svetlo prepražimo.
  4. Poprašimo z moko in prilijemo vodo ter kuhamo kakšni 2 minuti.
  5. Nazadnje v zabelo dodamo mleto papriko in vse skupaj razredčimo s kozarcem vode, da dobimo omako. To zlijemo v lonec in pustimo, da jed še enkrat zavre. Solimo po okusu in ponudimo kot prilogo s popečenim svinjskim zrezkom.

Različica: V jed tik pred koncem kuhanja vmešajte žlico ali dve kisle smetane. Svinjsko meso narežite na kose in dodajte v lonec v bujto repo. Z malo več vode postane bujta repa glavna jed, nekakšna enolončnica.

nasvet: Proti koncu zimske sezone je kisana repa vedno bolj kisla, zato jo boste najverjetneje morali oplakniti.

Naredimo vnaprej: Se razume. Bujta repa je celo veliko boljšega okusa, če je vsaj enkrat pogreta. Ne pozabite na kaj pustnega za poobedek. :-))


Kulinarični portal odprtakuhinja.si je odlično izhodišče za tiste, ki iščejo navdih, predvsem pa, ki si želijo preizkusiti kaj novega in drugačnega.