Torkov namig za kosilo: Chili con carne s fižolom in koruzo

Čudovita jed iz enega lonca, pripravljena v 5 minutah in skuhana v nekaj manj kot eni uri. Dober tek.

Objavljeno
09. maj 2017 14.03
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 750 g govejega mesa (pleče ali stegno)
  • žlica olja, žlica masla, 2 žlici moke
  • pločevinka vloženega paradižnika
  • sol, pol žličke mlete kumine
  • pol žličke celih kuminovih semen
  • 2 stroka česna, čili po okusu
  • 300 g vloženega rdečega fižola
  • pločevinka vložene koruze
  • kisla smetana po okusu

Priprava:

  1. Meso narežemo na majhne koščke.
  2. V loncu segrejemo maščobo, dodamo meso. Dobro popražimo.
  3. Meso potresemo z moko, krepko premešamo, dodamo paradižnik in prilijemo 2 dl vode.
  4. Solimo, začinimo z mleto in celo kumino, drobno sesekljanim čilijem, strtim strokom česna in pokrito kuhamo pol ure do uro, da se meso zmehča. Po potrebi prilivamo vodo.
  5. Malo pred koncem stresemo v lonec kuhan fižol in koruzo, počakamo, da spet zavre, nato kuhamo še 5 minut, da se fižol ogreje.
  6. Jed ponudimo s kruhom ali tortiljami in žličko kisle smetane, ki omili pekoč okus čilija.
  7. Zraven se prileže velika skleda zelene solate s česnom in kockami sira.


Nasvet: Jed naj bi bila pekoča! Kako pekoča, pa je stvar osebne presoje.

Različica: Namesto mesa v kosih uporabite mleto govedino.

Ali ste vedeli: Hrana mora biti zanimivih barv. Koruza je v tej jedi zaradi uravnoteženja obroka po esencialnih aminokislinah, pa tudi kot popestritev ne prav živahne rjavo-rdeče barve. Jemo tudi z očmi, nikar ne pozabite.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.