- 750 g govejega mesa (pleče ali stegno)
- žlica olja, žlica masla, 2 žlici moke
- pločevinka vloženega paradižnika
- sol, pol žličke mlete kumine
- pol žličke celih kuminovih semen
- 2 stroka česna, čili po okusu
- 300 g vloženega rdečega fižola
- pločevinka vložene koruze
- kisla smetana po okusu
Priprava:
- Meso narežemo na majhne koščke.
- V loncu segrejemo maščobo, dodamo meso. Dobro popražimo.
- Meso potresemo z moko, krepko premešamo, dodamo paradižnik in prilijemo 2 dl vode.
- Solimo, začinimo z mleto in celo kumino, drobno sesekljanim čilijem, strtim strokom česna in pokrito kuhamo pol ure do uro, da se meso zmehča. Po potrebi prilivamo vodo.
- Malo pred koncem stresemo v lonec kuhan fižol in koruzo, počakamo, da spet zavre, nato kuhamo še 5 minut, da se fižol ogreje.
- Jed ponudimo s kruhom ali tortiljami in žličko kisle smetane, ki omili pekoč okus čilija.
- Zraven se prileže velika skleda zelene solate s česnom in kockami sira.
Nasvet: Jed naj bi bila pekoča! Kako pekoča, pa je stvar osebne presoje.
Različica: Namesto mesa v kosih uporabite mleto govedino.
Ali ste vedeli: Hrana mora biti zanimivih barv. Koruza je v tej jedi zaradi uravnoteženja obroka po esencialnih aminokislinah, pa tudi kot popestritev ne prav živahne rjavo-rdeče barve. Jemo tudi z očmi, nikar ne pozabite.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.