- 150 g pirine kaše
- 2 pesti zamrznjenega graha
- 2 korenčka, 6 kislih kumaric
- 4 žlice majoneze
- sol, poper
- manjša čebula
Priprava:
- Pirino kašo oplaknemo na rešetu, stresemo v lonec, prilijemo vodo, rahlo solimo in pristavimo za 10 minut.
- Medtem narežemo korenček na kocke in ga dodamo h kaši, prav tako dodamo grah. Kuhamo 5 minut, nato odstavimo in pustimo pokrito še 5 minut. V tem času bi morala biti kaša in korenček že kuhana, a še vedno malce čvrsta na ugriz.
- Kuhano pirino kašo odcedimo (vodo prihranimo za juho), preložimo v solatno skledo in ohladimo.
- Narežemo kisle kumarice in jih dodamo h kaši.
- Solato okisamo z majonezo, kisom od kislih kumaric, dobro popramo, solimo in po želji dodamo mlado čebulico. Premešamo in pustimo pol ure v hladilniku, da se okusi okrepijo.
- Ponudimo po porovi juhi s pečeno pleskavico.
Naredimo vnaprej: Seveda, še boljša bo.
Nasvet: Vodo, v kateri ste kuhali zelenjavo, porabite za porovo juho.
Različica: Namesto pirine kaše uporabite pšenično, ješprenj, celo ajdovo kašo, vendar je to treba kuhati precej manj časa.