Torkov namig za kosilo: Grška musaka z jajčevci

Klasična poletna jed; priprava 20 minut, čas peke 30–40 minut

Objavljeno
03. avgust 2015 11.18
MUSAKA
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo: 

2 velika jajčevca, 1 kg krompirja, 1 čebula, 4 sveži paradižniki

1 kg mletega govejega mesa

peteršilj, sol, poper, oljčno olje

bešamelna omaka (4 žlice masla, 3 žlice moke, 0,75 l mleka, lovorov list, sol, poper)

 

Priprava:

Pečico segrejemo na 200 stopinj.

Jajčevca umijemo, narežemo na rezine, zavijemo v aluminijasto folijo in v ogreti pečici pečemo kakšnih 15 minut.

Medtem narežemo čebulo, česen, stresemo v kozico in malo popražimo. Dodamo narezan paradižnik, peteršilj, sol, poper, prilijemo malo vode in na zmernem ognju pokrito dušimo 15 minut.

Za bešamelno omako svetlo prepražimo moko na maslu, prilijemo mleko in mešamo z metlico. Dodamo lovorov list in na šibkem ognju kuhamo 10 minut. Občasno premešamo in začinimo.

Zdaj bo pravi čas, da iz pečice vzamemo jajčevca, da se malce ohladita, drugače bi se opekli.

Krompir olupimo, tanko narežemo in v teflonski ponvi popečemo na žlici ali dveh oljčnega olja.

V namaščen globok pekač naložimo plast pečenega krompirja, ga posolimo, pokrijemo s plastjo mesne omake in plastjo pečenih rezin jajčevcev, vse enkrat ponovimo, povrhu polijemo z bešamelom in v pečici pečemo 30–40 minut pri 200 stopinjah.