Torkov namig za kosilo: Jajca po škotsko

Za štiri lačne in prav spodobno jed iz »ostankov«. Priprava: 5 minut; čas cvrtja: 5 minut za vsako serijo. Dober tek!

Objavljeno
03. april 2018 13.43
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
 • 4 trdo kuhana jajca (pirhi)
 • moka, drobtine, jajce za panado
 • olje za cvrtje, 10 g soli
 • 440-500 g mletega svinjskega mesa
 • 1 g mletega popra, strok česna
 • po želji muškatni orešček, čili, gorčica in začimbe po okusu

Priprava:

 1. Česen res drobno sesekljamo. Meso solimo, popramo, dodamo česen (in začimbe po okusu), z rokami krepko premešamo. Trdo kuhana jajca olupimo.
 2. Pripravimo si tri posodice: z moko, razžvrkljanim jajcem in drobtinami. Meso razdelimo na štiri dele. Vsakega oblikujemo v polpet in sploščimo.
 3. Olupljeno jajce najprej povaljamo v moki, nato ga postavimo na sredino mesnega polpeta in ga enakomerno povsem ovijemo z mesom. Oblikujemo lepo kroglico, nato jo povaljamo v moki, jajcu in drobtinah. Enako s preostalimi jajci.
 4. Olje v kozici segrejemo na 160 stopinj in ocvremo panirana jajca; med cvrtjem jih enkrat obrnemo in sem in tja polijemo z vročim oljem. Cvremo jih približno 4 minute, nato odcedimo na servieti.
 5. Škotska jajca ponudimo topla ali hladna, s solato iz endivije in krompirja.

Različica: Kroglice »ocvrite« v pečici. Panirane razporedite po pekaču, poškropite z oljem in pri 200 stopinjah pecite 25 minut. Navadne krušne drobtine zamenjajte z mešanico drobtin in drobno mletih semen, ovsenih kosmičev ... Namesto jajca v panadi uporabite mešanico moke in vode, v kateri povaljate mesno kroglico, nato vse skupaj še v drobtinah.

Nasvet: Poprosite mesarja, da vam svinjino dvakrat zmelje. Tako ne bo nikakršnih težav pri ovijanju jajca. Za povprečno veliko jajce potrebujete dobrih 100 g mesne zmesi.