- pol kg kislega zelja
- 2 para kranjskih klobas
- 4 večji krompirji
- sol
- 5 celih zrn popra
- 5 brinovih jagod
- 2 lista lovorja
- 1 manjša čebula
- 3 stroki česna
- 1 žlička maščobe (olje, mast)
- 1 žlička mlete sladke paprike
- po želji kuhan fižol
Priprava:
- V večji lonec damo kislo zelje, lovor, v možnarju strt poper, brin, prilijemo vodo, ki naj zelje povsem pokrije, pristavimo in, ko zavre, pokrito kuhamo 20 minut.
- Krompir olupimo, narežemo in posebej v manjši količini slane vode skuhamo do mehkega.
- Ko je krompir mehak, ga skupaj z vodo zlijemo v lonec k zelju, dodamo še kranjske klobase, po potrebi prilijemo vodo in pokrito kuhamo dalje še 10 minut.
- Medtem narežemo česen, čebulo in v loncu, kjer se je kuhal krompir na maščobi svetlo popražimo. Dodamo tudi mleto papriko, prilijemo kozarec vode in nastalo zabelo zlijemo v lonec k joti.
- Vse skupaj krepko premešamo in ponudimo kot glavno jed. Za poobedek je kompot iz suhega sadja in piškot.
Pa dober tek!