Torkov namig za kosilo: Jota s kislim zeljem in kranjsko klobaso

Odlična, hitro pripravljena enoločnica, ki je naslednji dan še boljša. Le 5 minut priprave in 35 minut kuhanja.

Objavljeno
20. november 2015 10.00
Posodobljeno
24. november 2015 11.00
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • pol kg kislega zelja
  • 2 para kranjskih klobas
  • 4 večji krompirji
  • sol
  • 5 celih zrn popra
  • 5 brinovih jagod
  • 2 lista lovorja
  • 1 manjša čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička maščobe (olje, mast)
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • po želji kuhan fižol


Priprava:

  1. V večji lonec damo kislo zelje, lovor, v možnarju strt poper, brin, prilijemo vodo, ki naj zelje povsem pokrije, pristavimo in, ko zavre, pokrito kuhamo 20 minut.
  2. Krompir olupimo, narežemo in posebej v manjši količini slane vode skuhamo do mehkega.
  3. Ko je krompir mehak, ga skupaj z vodo zlijemo v lonec k zelju, dodamo še kranjske klobase, po potrebi prilijemo vodo in pokrito kuhamo dalje še 10 minut.
  4. Medtem narežemo česen, čebulo in v loncu, kjer se je kuhal krompir na maščobi svetlo popražimo. Dodamo tudi mleto papriko, prilijemo kozarec vode in nastalo zabelo zlijemo v lonec k joti.
  5. Vse skupaj krepko premešamo in ponudimo kot glavno jed. Za poobedek je kompot iz suhega sadja in piškot.


Pa dober tek!