Sestavine za štiri osebe:
- 300 g radiča
- manjša čebula
- pol večje zelene
- večja korenček in krompir
- žlička masla
- žlica naribanega hrena
- 2 žlici sladke smetane
- sol, poper, strok česna
- 2 rezini kruha
Priprava:
- Čebulo, zeleno, korenje in krompir očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Stresemo v lonec, dodamo maslo in hitro popražimo.
- Medtem stremo česen in naribamo hren ter oboje stresemo v lonec k drugi zelenjavi. Prilijemo vodo in pokrito kuhamo 10-15 minut, da se zelenjava zmehča.
- Grobo narežemo radič in ga posebej v manjši količini vode kuhamo nekaj minut, toliko, da oveni. Odcedimo ga in vstavimo v juho.
- Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, začinimo s soljo, poprom, sladko smetano ter prevremo. Ponudimo s kockami popečenega kruha.
Namig: Po juhi postrežemo omako iz kuhane zelene leče, s slanino, feferonom in čebulo, jajčne vlivance (špecle) in solato iz kuhanega pora, za posladek pa sadno-medeno skuto.