Torkov namig za kosilo: Kremna radičeva juha

Veliko vlaknin in antioksidantov je v tej močni juhi, za katero vam bo priprava vzela 10 minut, kuhala pa se bo še 10 minut.

Objavljeno
11. december 2015 13.49
Mojca Koman
Mojca Koman

Sestavine za štiri osebe:

  • 300 g radiča
  • manjša čebula
  • pol večje zelene
  • večja korenček in krompir
  • žlička masla
  • žlica naribanega hrena
  • 2 žlici sladke smetane
  • sol, poper, strok česna
  • 2 rezini kruha


Priprava:

  1. Čebulo, zeleno, korenje in krompir očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Stresemo v lonec, dodamo maslo in hitro popražimo.
  2. Medtem stremo česen in naribamo hren ter oboje stresemo v lonec k drugi zelenjavi. Prilijemo vodo in pokrito kuhamo 10-15 minut, da se zelenjava zmehča.
  3. Grobo narežemo radič in ga posebej v manjši količini vode kuhamo nekaj minut, toliko, da oveni. Odcedimo ga in vstavimo v juho.
  4. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, začinimo s soljo, poprom, sladko smetano ter prevremo. Ponudimo s kockami popečenega kruha.


Namig: Po juhi postrežemo omako iz kuhane zelene leče, s slanino, feferonom in čebulo, jajčne vlivance (špecle) in solato iz kuhanega pora, za posladek pa sadno-medeno skuto.