Torkov namig za kosilo: Kremna sirova juha s pivom

Juha, ki ima sila nenavaden okus in je mogoče ravno zato vredna vaše pozornosti. V pol urice se lahko kadi iz vaših krožnikov.

Objavljeno
24. december 2015 13.11
Sestavine:
  • 2 večja rdeča korenčka
  • večji rumen korenček
  • večja čebula
  • četrt zelene
  • žlička masla
  • pol žličke gorčice
  • sol, poper
  • 7 dl vode ali jušne osnove
  • 2-3 dl svetlega piva
  • 75-100 g sira, ki se dobro topi (npr. gavda)


Priprava:

  1. Čebulo, korenje in zeleno očistimo, narežemo in popražimo na maslu.
  2. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo in pokrito kuhamo 15 minut, da se zelenjava povsem zmehča.
  3. Kuhano zelenjavo dobro pretlačimo s paličnim mešalnikom, potem začinimo z gorčico in kuhamo še 5 minut.
  4. V juho prilijemo pivo, premešamo in odstavimo, da se malenkost ohladi.
  5. Medtem naribamo sir.
  6. Nazadnje v juho dodamo še nariban sir in premešamo, da se raztopi.
  7. Po potrebi juho razredčimo, po okusu dosolimo, popramo in postrežemo. Po njej ponudimo njoke v paradižnikovi omaki z mortadelo in solato.


Pa dober tek!