- 2 večja rdeča korenčka
- večji rumen korenček
- večja čebula
- četrt zelene
- žlička masla
- pol žličke gorčice
- sol, poper
- 7 dl vode ali jušne osnove
- 2-3 dl svetlega piva
- 75-100 g sira, ki se dobro topi (npr. gavda)
Priprava:
- Čebulo, korenje in zeleno očistimo, narežemo in popražimo na maslu.
- Zalijemo z vodo ali jušno osnovo in pokrito kuhamo 15 minut, da se zelenjava povsem zmehča.
- Kuhano zelenjavo dobro pretlačimo s paličnim mešalnikom, potem začinimo z gorčico in kuhamo še 5 minut.
- V juho prilijemo pivo, premešamo in odstavimo, da se malenkost ohladi.
- Medtem naribamo sir.
- Nazadnje v juho dodamo še nariban sir in premešamo, da se raztopi.
- Po potrebi juho razredčimo, po okusu dosolimo, popramo in postrežemo. Po njej ponudimo njoke v paradižnikovi omaki z mortadelo in solato.
Pa dober tek!