Torkov namig za kosilo: Krompirjeva zloženka s klobaso

Slastna slovenska musaka. Priprava: 20 minut, čas peke: 30 minut. Dober tek!

Objavljeno
19. marec 2018 08.42
Posodobljeno
20. marec 2018 11.00
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

  • 1,5 kg krompirja, čebula
  • 2 para klobas za kuhanje
  • 2 jajci, 2 dl sladke smetane
  • 100-150 g poltrdega sira
  • žlica oljčnega olja, sol, poper
  • šetraj, timijan, origano, bazilika, rožmarin, majaron

Priprava:

  1. Najprej v kozico nalijemo malo vode, damo vanjo klobase in pristavimo. Ko voda zavre, odstavimo in pustimo pokrito 10 minut.
  2. Medtem pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. Stresemo ga v nov lonec, prilijemo vodo, ki naj vse pokrije, solimo, pristavimo, zavremo in kuhamo 3-5 minut, da se krompir zmehča, a še ostane čvrst.
  3. Čebulo očistimo, drobno narežemo in v ponvi svetlo prepražimo. Začinimo z naštetimi začimbami.
  4. Klobase vzamemo iz vode, jih narežemo na tanka kolesca ali še bolje na manjše kose, da bomo pečeno zloženko lažje narezali.
  5. Pekač namastimo. V plasteh naložimo krompir, praženo čebulo, klobase. Na vrhu naj bo krompir.
  6. Posebej v skodelici zmešamo jajci in smetano, solimo. To enakomerno prelijemo po krompirju, pokrijemo z listom papirja za peko, postavimo v pečico in pečemo 20 minut. Potem papir odstranimo, zloženko obložimo z rezinami sira in pečemo še 10 minut.
  7. Ponudimo ob skledi solate iz kuhanega pora.

Ali veste: Da vsaka klobasa za kuhanje ni zares kranjska? Ampak za to jed lahko uporabite katerokoli, ne le takšne s certifikatom po točno določeni recepturi.

Naredimo vnaprej: Predlagam, da si vse vnaprej naložite v model in shranite v hladilnik. Naslednji dan prelijte in specite. Da bi spekli vnaprej? Raje ne.

 


Kulinarični portal odprtakuhinja.si je odlično izhodišče za tiste, ki iščejo navdih, predvsem pa, ki si želijo preizkusiti kaj novega in drugačnega.