Torkov namig za kosilo: Kokošja bedra z gobami in sojino omako

Torek je dan za perutnino. Priprava vam bo vzela 5, čas kuhanja pa še 25-30 minut. Dober tek

Objavljeno
13. marec 2017 13.43
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 2 kurji/puranji bedri ali 4 piščančja bedra
  • 250 g svežih šampinjonov
  • 2 žlici gorčice
  • 2 žlici sojine omake
  • sol previdno
  • žlica moke po potrebi
  • maščoba za peko

Priprava:

  1. Bedra v sklepu prerežemo na pol.
  2. V ponvi segrejemo maščobo in v njej popečemo kose mesa z vseh strani. Pečemo približno 10 minut.
  3. Dodamo gorčico, malo vode ali jušne osnove, ogenj zmanjšamo in kuhamo dalje pokrito 15 minut.
  4. Medtem narežemo gobice na tanke rezine.
  5. Ko je meso že skoraj gotovo, ga vzamemo iz ponve in na deski grobo narežemo na manjše kose ter vrnemo v ponev. Dodamo gobice in nad močnejšim ognjem kuhamo dalje 5 minut.
  6. Nazadnje vmešamo sojino omako, po potrebi omako zgostimo z moko in kuhamo dalje 2-3 minute. Poskusimo in solimo po potrebi.
  7. Omako ponudimo s kuhanim rjavim rižem in solato iz vložene rdeče pese.

Različica: V omako dodajte sojine kalčke.

Koriste nasvet: Uporabite sveže ali zamrznjene šampinjone, v skrajnem primeru rezane šampinjone iz slanice, ki jih dobite vložene v kozarcu. Slanico odlijte.

Opomba: Moko dodajte po potrebi. Bolje je postopno prilivati tekočino, kot je neanktrat dodati preveč. Ne pozabite, sveže gobice spustijo vodo.

Ali ste vedeli? Sojina omaka je v trgovinah na voljo v več različicah, od svetlih in bolj tekočih do temnejših in gostejših. Po izkušnjah sodeč je bolje uporabiti nekaj kapljic temne omake kakor kozarec svetle za podoben okus in jed kasneje zgoščevati z moko. Temnejša sojina omaka je praviloma bolj slana, zaradi česar jedi ni treba soliti.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.