- testo
- 300 g moke, 150 g masla, ščep soli
- 2 jajci, 1-2 žlici vode po potrebi
- nadev
- 125 g oluščenega graha
- 300 g fileja lososa (ali koščkov)
- 4 jajca, 2 dl smetane
- sol, poper, svež koper
Priprava:
- Najprej sestavimo krhko testo, ga oblikujemo v hlebček, zavijemo v folijo in spravimo na hladno: za pol ure v hladilnik ali za 10 minut v zamrzovalnik.
- Medtem v manjši količini slane vode do mehkega skuhamo grah, ga vzamemo iz vode in ohladimo. V isti vodi na kratko poširamo koščke lososa in jih prav tako ohladimo.
- Pečico vklopimo na 210 stopinj.
- Model namastimo ali ga obložimo s peki papirjem.
- Ohlajeno testo razvaljamo in z njim obložimo model za pite (quiche), odvečno testo pri robu odrežemo. Večkrat ga prebodemo z vilicami do dna in model postavimo za 10 minut v pečico, da se testo slepo speče.
- Medtem hitro stepemo jajca, smetano, dodamo mlačne koščke lososa, grah, solimo, začinimo s koprom.
- Model vzamemo iz pečice in na slepo pečeno testo nalijemo nadev. Vrnemo v pečico za 20-25 minut. Ponudimo kot samostojno jed s skledo zelene solate.
Nasvet: Testo lahko slepo spečemo tako, da ga pred peko prebodemo z vilicami, kot je opisano, ali da nanj položimo plast papirja za peko in nanj na debelo potresemo suhe stročnice, ki ga obtežijo, da bolj ohrani obliko. Prvi način je uporaben v primerih, ko bomo nadev še pekli, drugi pretežno za tiste jedi oziroma slaščice, pri katerih bomo nadev nalili na povsem pečeno testo.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.