- 500 g govedine (pleče ali stegno)
- por, 2 korenčka
- manjša cvetača
- 2 pesti stročjega fižola
- skodelica ovsene kaše
- šetraj, lovor, sol
- žlica olja
- žlica sladke mlete paprike
- žlica kisa ali rdečega vina
Priprava:
- Zelenjavo narežemo in prihranimo.
- Potem narežemo meso na manjše kose, stresemo v lonec, dodamo olje in na hitro popražimo, da posivi.
- Potresemo s papriko in še kratko popražimo.
- Zdaj dodamo vso zelenjavo, ovseno kašo in prilijemo vodo, da je zelenjava pokrita. Začinimo z lovorjem, šetrajem, zavremo, nato ogenj zmanjšamo in nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 30 minut. Po potrebi prilijemo vodo, sem in tja pomešamo.
- Juho nazadnje še začinimo s soljo, poprom, okisamo s kisom ali rdečim vinom in ponudimo kot samostojno jed s kosom kruha.
Nasvet: Za to juho poglejte po hladilniku in shrambi za ostanki korenja, zelene, peteršiljeve korenine ... Prav tako lahko porabite ostanke kuhanega mesa in pečenke, ki jih dodate v juho malo pred koncem kuhanja.
Opomba in različica: Ovsena kaša so oluščena zrna ovsa, ki jih radi kupimo v zanosu po bolj zdravem prehranjevanju, nazadnje pa ne vemo, kaj bi z njimi. Namesto nje lahko porabite tudi pirino ali pšenično kašo.
Nasvet: Ješprenj (ječmenovo kašo) odsvetujem, saj juho preveč zgosti.
Naredimo vnaprej: Seveda, brez zadržkov.