Torkov namig za kosilo: Paradižnikov krompir s piščancem in rožmarinom

Slastna jed, katere priprava vam bo vzela 10 minut, skuhana pa bo v 20 minutah. Dober tek.

Objavljeno
25. april 2017 13.55
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 4 piščančja bedra ali kosi beder brez kosti in kože
  • 5 - 6 krompirjev
  • pločevinka vloženega paradižnika
  • sol, pol žličke karija, bogata vejica rožmarina

Priprava:

  1. Piščančja bedra razpolovimo v sklepu, odstranimo kožo in začinimo s karijem in soljo. Opečemo jih v ponvi za žar ali v višji kozici.
  2. K mesu zlijemo paradižnik iz pločevinke, solimo, začinimo z rožmarinom in pokrito kuhamo dalje 20 minut.
  3. Medtem krompir olupimo, narežemo na kocke in posebej stresemo v lonec z malo slane vode. Vodo zavremo in krompir skuhamo do mehkega.
  4. Kuhan krompir odcedimo, ga stresemo k mesu, previdno premešamo in jed ponudimo samostojno ob zeljni solati.


Koristen nasvet: Vodo, v kateri se je kuhal krompir, uporabite v četrtkovi enolončnici, ki jo boste postregli pred pecivom. Če vam bo ostalo kaj današnje jedi, jo prav tako porabite v enolončnici v četrtek.

Namig: Za jutri skuhajte 6 krompirjev v olupku in ohlajene shranite v hladilniku.

Ali veste, da je rožmarin eno najbolj aromatičnih zelišč? Ozki smolnati listi na močnih steblih ohranijo svoj vonj tudi posušeni; najbrž zato je zel simbol ljubezni. Rožmarin v ljudskem zdravilstvu pospešuje kroženje krvi, uravnava krvni tlak, lajša prebavo maščob, krepi spomin. Da bi najbolj izkoristili zdravilno moč rožmarina, ga drobno sesekljamo in uporabimo na začetku kuhanja.