- 4 piščančja bedra ali kosi beder brez kosti in kože
- 5 - 6 krompirjev
- pločevinka vloženega paradižnika
- sol, pol žličke karija, bogata vejica rožmarina
Priprava:
- Piščančja bedra razpolovimo v sklepu, odstranimo kožo in začinimo s karijem in soljo. Opečemo jih v ponvi za žar ali v višji kozici.
- K mesu zlijemo paradižnik iz pločevinke, solimo, začinimo z rožmarinom in pokrito kuhamo dalje 20 minut.
- Medtem krompir olupimo, narežemo na kocke in posebej stresemo v lonec z malo slane vode. Vodo zavremo in krompir skuhamo do mehkega.
- Kuhan krompir odcedimo, ga stresemo k mesu, previdno premešamo in jed ponudimo samostojno ob zeljni solati.
Koristen nasvet: Vodo, v kateri se je kuhal krompir, uporabite v četrtkovi enolončnici, ki jo boste postregli pred pecivom. Če vam bo ostalo kaj današnje jedi, jo prav tako porabite v enolončnici v četrtek.
Namig: Za jutri skuhajte 6 krompirjev v olupku in ohlajene shranite v hladilniku.
Ali veste, da je rožmarin eno najbolj aromatičnih zelišč? Ozki smolnati listi na močnih steblih ohranijo svoj vonj tudi posušeni; najbrž zato je zel simbol ljubezni. Rožmarin v ljudskem zdravilstvu pospešuje kroženje krvi, uravnava krvni tlak, lajša prebavo maščob, krepi spomin. Da bi najbolj izkoristili zdravilno moč rožmarina, ga drobno sesekljamo in uporabimo na začetku kuhanja.