Torkov namig za kosilo: Pastirska pita

Za ovalni ali pravokotni narastkov model. Priprava: 30 minut; čas peke: 20-25 minut.

Objavljeno
13. junij 2017 09.41
Mojca Koman
Mojca Koman

Sestavine:

  • mesna omaka
  • 2 žlici olja, žlica moke
  • večja čebula, 2 korenčka
  • 250 g mletega mesa
  • 350 ml jušne osnove ali vode
  • pločevinka paradižnika
  • 200 g hitro kuhane rjave leče
  • 2 žlici balzamičnega kisa, sol, poper
  • žlička sladkorja, timijan, 2 stroka česna, ščep klinčkov
  • krompirjev pokrov
  • 650 g krompirja, 250 g sladkega krompirja
  • žlica masla, 2-3 žlice mleka, sol

Priprava:

  1. Najprej sestavimo omako iz mletega mesa, čebule, korenja, leče. In začimb. Kuhamo pol ure.
  2. Medtem olupimo in narežemo krompir in ga posebej skuhamo do mehkega. Odlijemo odvečno vodo in še toplega pretlačimo v pire, ki mu dodamo maslo in malo mleka.
  3. Pečico vklopimo na 180-200 stopinj.
  4. V model naložimo mesno omako in jo prekrijemo s krompirjevim pirejem. Porinemo v segreto pečico za 20-25 minut, ko začne mesna omaka okoli pireja brbotati in se pire rahlo obarva.
  5. Vzamemo iz pečice, pustimo 5 minut, da se vse umiri, nato ponudimo z veliko skledo zelene solate.


Nasvet: V tej jedi se najbolje obnese lanski krompir iz shrambe, ne novi, letošnji, ki je preveč moker. In še: za četrtek si prihranimo 100 g raguja.

Različica: Če ne dobite sladkega krompirja, ga preprosto nadomestite z navadnim slovenskim krompirjem. Hitro kuhana leča je na voljo v zavitkih po 500 g le v bolje založenih trgovinah. Res prihrani čas v kuhinji in si jo zaradi tega večkrat lahko privoščimo. Sicer se zelena leča kuha vsaj 40 minut. Namesto zelene izberite rdečo lečo, ki je kuhana že v 10 minutah.

 

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.