Sestavine:
- mesna omaka
- 2 žlici olja, žlica moke
- večja čebula, 2 korenčka
- 250 g mletega mesa
- 350 ml jušne osnove ali vode
- pločevinka paradižnika
- 200 g hitro kuhane rjave leče
- 2 žlici balzamičnega kisa, sol, poper
- žlička sladkorja, timijan, 2 stroka česna, ščep klinčkov
- krompirjev pokrov
- 650 g krompirja, 250 g sladkega krompirja
- žlica masla, 2-3 žlice mleka, sol
Priprava:
- Najprej sestavimo omako iz mletega mesa, čebule, korenja, leče. In začimb. Kuhamo pol ure.
- Medtem olupimo in narežemo krompir in ga posebej skuhamo do mehkega. Odlijemo odvečno vodo in še toplega pretlačimo v pire, ki mu dodamo maslo in malo mleka.
- Pečico vklopimo na 180-200 stopinj.
- V model naložimo mesno omako in jo prekrijemo s krompirjevim pirejem. Porinemo v segreto pečico za 20-25 minut, ko začne mesna omaka okoli pireja brbotati in se pire rahlo obarva.
- Vzamemo iz pečice, pustimo 5 minut, da se vse umiri, nato ponudimo z veliko skledo zelene solate.
Nasvet: V tej jedi se najbolje obnese lanski krompir iz shrambe, ne novi, letošnji, ki je preveč moker. In še: za četrtek si prihranimo 100 g raguja.
Različica: Če ne dobite sladkega krompirja, ga preprosto nadomestite z navadnim slovenskim krompirjem. Hitro kuhana leča je na voljo v zavitkih po 500 g le v bolje založenih trgovinah. Res prihrani čas v kuhinji in si jo zaradi tega večkrat lahko privoščimo. Sicer se zelena leča kuha vsaj 40 minut. Namesto zelene izberite rdečo lečo, ki je kuhana že v 10 minutah.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.