Torkov namig za kosilo: Pečen treviški radič

Jed ponudimo kot glavno jed po bučni juhi. Zraven naj bo velika skleda osvežilne sezonske solate, na primer zeljne.

Objavljeno
21. december 2015 09.20
Posodobljeno
22. december 2015 11.00
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine za štiri osebe:
  • 4 glavice treviškega radiča
  • 4 rezine kuhanega ali pečenega pršuta
  • 100 g edamca ali gavde
  • 1-2 žlici oljčnega olja za pekač


Priprava:

  1. Pekač namastimo z oljčnim oljem. Pečico vklopimo na 180 stopinj.
  2. Glavice radiča umijemo, ovijemo z rezino pršuta in položimo v pekač.
  3. Prilijemo nekaj žlic vode, da se bo radič najprej malo podušil, in pekač porinemo v segreto pečico za 10 minut.
  4. Medtem naribamo sir.
  5. Vzamemo pekač iz pečice, radič potresemo z naribanim sirom in vrnemo v pečico še za 10-15 minut, da se sir raztopi in hrustljavo zapeče.

Koristen nasvet: Poenostavljena različica je takšna, da radiče položimo v pekač, potresemo z rezinami ali kockami šunke ali salame in sirom (siri), torej z ostanki, ko je treba pospraviti po hladilniku pred novim prazničnim polnjenjem.