zavitek blekov iz trgovine (400 g)
400 g svežega ali zamrznjenega stročjega fižola
2 korenčka
peteršiljeva korenina
glavica česna
3 žlice paradižnikovega pireja ali mezge
1–2 dl smetane za kuhanje
sol, poper, majaron, peteršilj
Priprava:
Svež stročji fižol narežemo na manjše kose in stresemo v kozico. Narežemo še korenček in vse na hitro popražimo. Dodamo paradižnik, malo vode in na pol prerezano peteršiljevo korenino ter kuhamo 15 minut, da se zelenjava zmehča.
Medtem v lonec nalijemo vodo za bleke in jo zavremo.
V omako dolijemo smetano, začinimo z majaronom, soljo, poprom, strtim česnom in kuhamo še 5 minut.
Peteršiljevo korenino odstranimo.
Medtem krop solimo in vanj stresemo bleke. Kuhamo jih približno 5 minut, nato odcedimo in stresemo v omako. Po potrebi v omako prilijemo malo vode, v kateri so se kuhali bleki.
Nazadnje okrasimo s peteršiljem in ponudimo s kumarično solato.
Opomba: Bleke zlahka naredite sami doma kakor rezance: iz 300 g moke in 3 jajc.