Torkov namig za kosilo: Primorski bleki v zelenjavni omaki

Nekateri jim pravijo jajčne krpice; priprava 10 minut, čas kuhanja 15–20 minut

Objavljeno
14. september 2015 14.33
PRIMORSKI BLEKI
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo: 

zavitek blekov iz trgovine (400 g)

400 g svežega ali zamrznjenega stročjega fižola

2 korenčka

peteršiljeva korenina

glavica česna

3 žlice paradižnikovega pireja ali mezge

1–2 dl smetane za kuhanje

sol, poper, majaron, peteršilj

 

Priprava:

Svež stročji fižol narežemo na manjše kose in stresemo v kozico. Narežemo še korenček in vse na hitro popražimo. Dodamo paradižnik, malo vode in na pol prerezano peteršiljevo korenino ter kuhamo 15 minut, da se zelenjava zmehča.

Medtem v lonec nalijemo vodo za bleke in jo zavremo.

V omako dolijemo smetano, začinimo z majaronom, soljo, poprom, strtim česnom in kuhamo še 5 minut.

Peteršiljevo korenino odstranimo.

Medtem krop solimo in vanj stresemo bleke. Kuhamo jih približno 5 minut, nato odcedimo in stresemo v omako. Po potrebi v omako prilijemo malo vode, v kateri so se kuhali bleki.

Nazadnje okrasimo s peteršiljem in ponudimo s kumarično solato.

 

Opomba: Bleke zlahka naredite sami doma kakor rezance: iz 300 g moke in 3 jajc.