Torkov namig za kosilo: Solata z belušno zeleno in orehi

Aromatična in očiščevalna solata, ki bo popestrila jedilnik, lahko pa seveda nastopi tudi samostojna jed. Narejena bo v 10 minutah.

Objavljeno
19. marec 2017 12.30
SOLATA Z BELUŠNO ZELENO IN OREHI
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 5 stebel belušne zelene
  • 150 g dimljenega sira
  • pest orehov
  • sočna pomaranča ali limona
  • 4 žlice sveže naribanega hrena
  • sol, poper
  • 3 žličke tekočega medu
  • oljčno ali orehovo olje

Priprava:

  1. Pomaranči stisnemo. Dobiti moramo približno 1 dl soka.
  2. Hren pomešamo s pomarančnim sokom, soljo, poprom, tekočim medom in oljem. Tako smo dobili preliv za solato.
  3. Belušno zeleno tanko narežemo na rezine, sir narežemo na kocke, orehe grobo nasekljamo.
  4. V solatno skledo stresemo zeleno in sir, takoj prelijemo s polivko, potresemo z orehi in premešamo.
  5. Če imamo čas, solato postavimo v hladilnik za pol ure, da se okusi okrepijo, sicer pa takoj ponudimo ob tortelinih s smetanovo omako.

Različica: Solata je še okusnejša, če ji dodate olupljeno in na kocke narezano čvrsto hruško.

Namig za jutri: Namočeni fižol oplaknite, dajte v lonec, 
dolijte vodo in skuhajte. V loncu na povišan tlak, ko se ta ustvari, ga kuhajte 15 minut. V navadnem loncu bo potreboval uro in pol.

Ali ste vedeli: Zelena vsebuje veliko mineralov, zaradi česar ugodno vpliva na kislinsko-bazično ravnovesje v telesu, hren razkužuje, med poživlja, limona tako kot zelena nevtralizira. Ta solata je kljub prekajenemu siru in smetanovi omaki na testeninah pravi prečiščevalni balzam za telo v teh prvih pomladnih dneh.