- 5 stebel belušne zelene
- 150 g dimljenega sira
- pest orehov
- sočna pomaranča ali limona
- 4 žlice sveže naribanega hrena
- sol, poper
- 3 žličke tekočega medu
- oljčno ali orehovo olje
Priprava:
- Pomaranči stisnemo. Dobiti moramo približno 1 dl soka.
- Hren pomešamo s pomarančnim sokom, soljo, poprom, tekočim medom in oljem. Tako smo dobili preliv za solato.
- Belušno zeleno tanko narežemo na rezine, sir narežemo na kocke, orehe grobo nasekljamo.
- V solatno skledo stresemo zeleno in sir, takoj prelijemo s polivko, potresemo z orehi in premešamo.
- Če imamo čas, solato postavimo v hladilnik za pol ure, da se okusi okrepijo, sicer pa takoj ponudimo ob tortelinih s smetanovo omako.
Različica: Solata je še okusnejša, če ji dodate olupljeno in na kocke narezano čvrsto hruško.
Namig za jutri: Namočeni fižol oplaknite, dajte v lonec, dolijte vodo in skuhajte. V loncu na povišan tlak, ko se ta ustvari, ga kuhajte 15 minut. V navadnem loncu bo potreboval uro in pol.
Ali ste vedeli: Zelena vsebuje veliko mineralov, zaradi česar ugodno vpliva na kislinsko-bazično ravnovesje v telesu, hren razkužuje, med poživlja, limona tako kot zelena nevtralizira. Ta solata je kljub prekajenemu siru in smetanovi omaki na testeninah pravi prečiščevalni balzam za telo v teh prvih pomladnih dneh.