200 g različnih kaš (npr. pšenica, kamut, pira, ječmen, oves)
šopek redkvic s svežimi mladimi listi
5 kislih kumaric
jajce
sol, poper
Priprava:
Žitna zrna oplaknemo v rešetu, nato v dvojni količini slane vode ali jušne osnove skuhamo, da ohranijo še malo čvrstosti. Navadno zadošča pol ure. Ohladimo. Če zrna niso popila vse vode, jo porabimo v kakšni juhi.
Jajce trdo skuhamo in olupimo.
Kisle kumarice narežemo na kocke, redkvice grobo naribamo. Stresemo v solatno skledo, dodamo povsem ohlajena žitna zrna, malo kisa kislih kumaric, na kocke narezano trdo kuhano jajce, popramo in vse skupaj premešamo.
Liste redkvic operemo in narežemo ter z njimi začinimo solato.
Solato ponudimo po korenjevi juhi ob pečenem lososu.
Opomba: Solata je najboljša, če nekaj minut počaka v hladilniku, da se okusi okrepijo. Za krepkejši obrok ji dodamo popečene kocke tofuja ali sira za žar.