Torkov namig za kosilo: Solata z žitno kašo in redkvicami

S pikantnimi listi redkvic; priprava 40 minut

Objavljeno
08. junij 2015 15.03
ŽITNA SOLATA
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

200 g različnih kaš (npr. pšenica, kamut, pira, ječmen, oves)

šopek redkvic s svežimi mladimi listi

5 kislih kumaric

jajce

sol, poper

 

Priprava:

Žitna zrna oplaknemo v rešetu, nato v dvojni količini slane vode ali jušne osnove skuhamo, da ohranijo še malo čvrstosti. Navadno zadošča pol ure. Ohladimo. Če zrna niso popila vse vode, jo porabimo v kakšni juhi.

Jajce trdo skuhamo in olupimo.

Kisle kumarice narežemo na kocke, redkvice grobo naribamo. Stresemo v solatno skledo, dodamo povsem ohlajena žitna zrna, malo kisa kislih kumaric, na kocke narezano trdo kuhano jajce, popramo in vse skupaj premešamo.

Liste redkvic operemo in narežemo ter z njimi začinimo solato.

Solato ponudimo po korenjevi juhi ob pečenem lososu.

 

Opomba: Solata je najboljša, če nekaj minut počaka v hladilniku, da se okusi okrepijo. Za krepkejši obrok ji dodamo popečene kocke tofuja ali sira za žar.