- 300 g testenin
- čebula
- 2 žlici masla
- 2 žlici moke
- 6 dl mleka
- 200 g šunke
- 150 g sira, ki se dobro topi
- drobnjak
- sol, poper
- 0,5 kg kuhane rdeče pese (približno 4 surove)
Priprava:
- Pečico vklopimo na 180 stopinj. Vodo v loncu zavremo.
- Krop solimo in vanj stresemo testenine.
- Medtem čebulo drobno sesekljamo. Sir naribamo, šunko narežemo na drobne koščke, drobnjak sesekljamo. Rdečo peso narežemo na krhlje ali večje kose.
- V ponvi segrejemo maslo in na njem pražimo čebulo 2 minuti, da se malo zmehča.
- Potresemo z moko, počasi prilivamo mleko, smetano in med mešanjem zavremo. Kuhamo še 3 minute, nato odstavimo in vmešamo polovico naribanega sira, šunko, drobnjak. Solimo in popramo po okusu.
- Kuhane testenine odcedimo in stresemo v model. Na testenine in med njih porazdelimo rdečo peso, nato vse prelijemo s sirovo omako in potresemo s preostankom naribanega sira. Model porinemo v segreto pečico za 20 minut, da se sir stopi in zapeče.
- Postrežemo takoj z zeleno solato s česnom.
Različica: Šunko nadomestite s kuhano klobaso.
Namig: Rdeča pesa je simpatična zelenjava, ki si jo lahko vnaprej skuhate v večjih količinah in potem porabljate čez teden, saj za večino jedi potrebujete kuhano. Za pozabljivce je v bolje založenih trgovinah na voljo že kuhana; navadno v hladilnih vitrinah v zavitkih po štiri.
Priporočamo še: Popolni pita kruhki iz ponve