Torkov namig za kosilo: Zapečeni makaroni z rdečo peso in šunko

Neke vrste mac & cheese z rdečo peso; zelo okusna jed. Priprava: 10 minut; čas peke: 25-30 minut. Dober tek!

Objavljeno
20. februar 2018 10.15
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 300 g testenin
  • čebula
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici moke
  • 6 dl mleka
  • 200 g šunke
  • 150 g sira, ki se dobro topi
  • drobnjak
  • sol, poper
  • 0,5 kg kuhane rdeče pese (približno 4 surove)

Priprava:

  1. Pečico vklopimo na 180 stopinj. Vodo v loncu zavremo.
  2. Krop solimo in vanj stresemo testenine.
  3. Medtem čebulo drobno sesekljamo. Sir naribamo, šunko narežemo na drobne koščke, drobnjak sesekljamo. Rdečo peso narežemo na krhlje ali večje kose.
  4. V ponvi segrejemo maslo in na njem pražimo čebulo 2 minuti, da se malo zmehča.
  5. Potresemo z moko, počasi prilivamo mleko, smetano in med mešanjem zavremo. Kuhamo še 3 minute, nato odstavimo in vmešamo polovico naribanega sira, šunko, drobnjak. Solimo in popramo po okusu.
  6. Kuhane testenine odcedimo in stresemo v model. Na testenine in med njih porazdelimo rdečo peso, nato vse prelijemo s sirovo omako in potresemo s pre­ostankom naribanega sira. Model porinemo v segreto pečico za 20 minut, da se sir stopi in zapeče.
  7. Postrežemo takoj z zeleno solato s česnom.

Različica: Šunko nadomestite s kuhano klobaso.

Namig: Rdeča pesa je simpatična zelenjava, ki si jo lahko vnaprej skuhate v večjih količinah in potem porabljate čez teden, saj za večino jedi potrebujete kuhano. Za pozabljivce je v bolje založenih trgovinah na voljo že kuhana; navadno v hladilnih vitrinah v zavitkih po štiri.

Priporočamo še: Popolni pita kruhki iz ponve


Kulinarični portal odprtakuhinja.si je odlično izhodišče za tiste, ki iščejo navdih, predvsem pa, ki si želijo preizkusiti kaj novega in drugačnega.