Torkov namig za kosilo: Zelenjavni pire in segedin

Baby pire tudi velikim v zadovoljstvo. Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 20 minut. Dober tek!

Objavljeno
27. februar 2018 10.50
Mojca Koman
Mojca Koman
Pire:
  • 3 krompirji, 2 rdeča korenčka
  • pol zelene, manjša koleraba
  • sol, žlica masla
  • pol skodelice mleka

Segedin:

  • 0,5 kg kislega zelja
  • 0,5 kg svinjskega mesa
  • 3 žlice paradižnikove mezge
  • brinove jagode, poper sol, lovor

Priprava:

  1. Meso narežemo in ga v loncu na hitro opečemo. Dodamo kislo zelje, mezgo, lovor, strte brinove jagode, poper, rahlo solimo. Prilijemo kozarec vode, zavremo in pokrito kuhamo nad šibkim ognjem 30 minut.
  2. Pire: krompir, zeleno in kolerabo olupimo, narežemo in stresemo v lonec. Korenček po potrebi le ostrgamo in prav tako narezanega stresemo v lonec. Prilijemo vodo, da pokrije zelenjavo, rahlo solimo in pokrito kuhamo 15-20 minut, da se zelenjava zmehča.
  3. Mleko segrejemo. S kuhane zelenjave odlijemo odvečno vodo in jo pretlačimo z ročno tlačilko ali s paličnim mešalnikom, začinimo z maslom in počasi prilivamo toplo mleko, da dobimo primerno gost pire.

Namig: Segedin skuhajte v dvojni količini, da ga bo dovolj še za naslednji dan ob ocvrtem krompirju.

Naredimo vnaprej: Segedin gotovo, bo celo še boljši naslednji dan. Za pire pa nisem tega mnenja - res raje ne.

Nasvet: Kadar kuhate zelenjavo za pire, ne potrebujete veliko vode. Dovolj je, če je zelenjava le napol pokrita in se bolj duši kakor kuha v pokritem loncu. Saj jo boste pretlačili, kajne? Kar vode še ostane, jo porabite za zgoščevanje omak, za juhe, enolončnice.

 


Kulinarični portal odprtakuhinja.si je odlično izhodišče za tiste, ki iščejo navdih, predvsem pa, ki si želijo preizkusiti kaj novega in drugačnega.