- 250 g kuhane rdeče pese (1 večja pesa)
- 150 g mesa zrelega avokada (1 avokado)
- 4 žlice medu
- javorovega sirupa
- 125 g kakava
- 50 g kokosove moke za okras
Priprava:
- Rdečo peso olupimo, narežemo na večje kose in damo v mešalnik. Olupimo avokado, odstranimo koščico in meso stresemo k pesi. Prilijemo med ali sirup in vklopimo mešalnik. Meljemo toliko časa, da dobimo pire.
- Nazadnje dodamo 100 g kakava in zmešamo v gladko zmes. Pokusimo, po potrebi dodatno sladkamo.
- Zmes preložimo v manjšo posodo, pokrijemo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
- Iz ohlajene zmesi z žličko zajamemo majhne kroglice in jih povaljamo v kokosu ali preostalem kakavu.
- Ponudimo kot posladek po enolončnici iz kunčjega mesa in zelenjave.
Nasvet: Slaščica trufli niso kroglice, so veliko bolj nepravilnih oblik, spominjali naj bi na tartufe (angl. truffle). Najlaže jih oblikujete tako, da z žličko zajamete zmes in jo z nje spustite v posip. Kar z žličko povaljajte in dobili ste trufel. Za pravilno oblikovane kroglice pa si dlani pomastite z oljem in oblikujte kroglice. Tako se vam ne bodo lepile na kožo.
Različica: Trufli tudi niso rumove kroglice, ki naj bi bile dokaj čvrste, vsaj takšne so nam všeč. Če bi si to želeli, med zmes dodajte mlete oreščke, v skrajnem primeru zdrobljene piškote. Takšni trufli niso povsem brez zgoraj naštetih alergenov.
Namig: Čas ohlajanja je krajši, če so vse sestavine hladne. To pomeni, da peso skuhamo dan prej in ohladimo v hladilniku, prav tako je avokado iz hladilnika. Priporočam.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.