- 2 žlici olja
- manjša glavica česna
- 2 pora
- 1 liter zelenjavne jušne osnove
- 2 večja krompirja
- par (kranjskih) klobas
- pol kg rdečega zelja
- sol, poper, lovor
- 2 žlički karija
- po želji nekaj žlic smetane za kuhanje in skodelica kuhanega fižola
Priprava:
- Česen sesekljamo, krompir olupimo in narežemo na kocke, klobaso in por pa na kolesca.
- V velikem loncu najprej nežno popražimo česen, por, potem dodamo krompir, klobaso, začinimo s karijem, lovorjem, prilijemo jušno osnovo in zavremo. Ogenj povsem zmanjšamo in pokrito kuhamo 10 minut.
- Medtem bolj na drobno narežemo rdeče zelje in ga zatem stresemo v juho. Kuhamo dalje 10 minut.
- Nazadnje juhi prilijemo še malo vode, jo po okusu solimo, popramo in po želji vmešamo malce smetane za kuhanje.
Po juhi ponudimo veliko skledo radičeve solate z naribano črno redkvijo, fižolom in popečenimi koščki kuhanih mlincev ali kockami kruha.