Briškemu vinu Bjanina tretja platina

»Ma, tata, kej nisi nič vesel?« »Sem, seveda sem, ampak z glavo sem že pri naslednji medalji.«

Objavljeno
10. junij 2017 12.13
Penine Sirk 9.6.2017 Biljana Slovenija [penine,Sirk,Biljana,Slovenija]
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

V enološko-družabnem smislu je bil to teden, v katerem so se slavili uspehi: na uglednem ocenjevanju svetovnih vin revije Decanter so najvišje, platinasto priznanje dobila tri slovenska vina, briška Bjana Mirana in Petre Sirk že tretjič zapored.

Najboljša slovenska penina po tem ocenjevanju je Brut Rosé, z zlato medaljo so nagradili Brut Zero. Oba sta zbrala po 95 točk, strokovno mnenje pa poudarja predvsem dejstvo, da ne gre za enkraten uspeh, ampak dokaz stalne kakovosti.

»Mi sicer nismo zbiralci medalj,« v značilnem, umirjenem slogu pripoveduje Miran Sirk, ki se je v svet penin podal pred 27 leti in je, kot je večkrat povedal, s svojim slogom in načinom razmišljanja prinesel veliko novost v ta konec vinorodne Slovenije. »Kadar dobimo kakšno nagrado, so otroka in soproga navdušeni, potem pa me vprašajo: 'Ma, tata, kej nisi nič vesel?' Sem, seveda sem, ampak z glavo sem že pri naslednji medalji. In če me vprašate, katera od treh Decanterjevih platin mi je najbolj pri srcu: tista, ki bo šele prišla,« pravi Sirk in vznemirjeno napoveduje, da se pravkar ukvarja z imenitnim rosejem, ki bi utegnil biti najboljši v vsej njegovi dosedanji karieri.

Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Njegov slog so elegantne penine, ki bolj kot k splošni všečnosti težijo k temu, da najdejo svoje ljubitelje v bolj specializiranem, poznavalskem krogu ljubiteljev. Na letošnje ocenjevanje je poslal štiri: poleg Brut Roséja, ki je dobil zlato in nato še platinasto medaljo kot najboljše vino v slovenski regiji, je zlato dobil neletniški Brut (95 točk), Brut Zero srebrno, Cuvee Prestige pa bronasto. Lani, za primerjavo, je bil na istem ocenjevanju najbolje ocenjen prav Brut Zero, še leto prej pa tudi Brut Rosé.

Dušan Brejc, eden najbolj znanih slovenski enologov in vinskih publicistov, meni, da je kakovost, ki je letos prevladala pri boju za najvišje priznanje, opazna čistost okusa, kar je tudi sicer tisto, kar ocenjevalci iščejo, tu pa je še težko opisljiv občutek, kako se vino človeka »dotakne« v ustih. Neagresivno, skladno, s prepoznavnim slogom.

 

Dvorec Dorišče iz 13. stoletja je dobil priznanje italijanskega Unesca. Miran Sirk je nagrado posvetil svojemu dedku Francu Obljubku, ki je stavbo kupil v začetku 20. stoletja – in ki bi bil najbrž zelo vesel njene sedanje podobe. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Na Bjani je bilo v petek slovesno še iz drugih razlogov: družina Sirk ima v lasti dvorec Dorišče, čudovito starodavno stavbo z začetka 13. stoletja, ki jo je z dolgoletnim garanjem in zagnanostjo tudi obnovila, tako da je znova v okras kraju Biljana in šarmantni pokrajini Goriških brd. Prej je bila namreč dolgo samo stoječ opomin na čase nacionalizacije. V dvorcu družina zdaj stanuje, tam pa je tudi vinska klet, ki jo Miran Sirk imenuje kar njihova banka: ves denar, ki ga imajo, je v njej. Hkrati je to najstarejša vinska klet v vseh Goriških brdih. Za obnovitev dvorca so zdaj dobili posebno priznanje italijanskega kluba Unesco za ohranitev naravne in kulturne dediščine. Nagrada se osredotoča na kulturne dimenzije dejavnosti na podeželju in pomembno je bilo dejstvo, da je Bjana dom penin, kar so v strokovnem jeziku poimenovali »primarna in visoko kakovostna vinarska dejavnost«.

Za dodatno piko na i lepega dneva v Biljani je poskrbela pred časom okronana najboljša chefinja na svetu Ana Roš iz Hiše Franko: mehurčki nagrajenih penin so na krožniku dobili ustreznega sogovornika.

Ana Roš je pripravila štiri stvaritve, ki so dobra družba Bjeninim peninam. Že prva je navdušila: pastinak z ocvrtim regratom in postrvjim kaviarjem. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Osredotočila se ni toliko na iskanje navezav med hrano in penino, ampak na naravo poletnih obrokov, ki jim pristaja lahkotnost, in prav zato so penine lahko spremljevalec celotnega obroka, ne le prijeten in poskočen uvod­ni takt. Njene stvaritve so bile iz lokalnih sestavin, z navdihom vodnega življa, hkrati pa svetovljanske v zgodbi, duhu in artikulaciji.

Na Decanterjevo ocenjevanje so slovenski vinarji tokrat poslali 92 vin, poleg Bjane sta platinasto medaljo in naziv najboljšega v Sloveniji dobila še ledeno vino iz Medane (Bužinel) in šipon Seven numbers iz kleti P & F.