V Ljubljano prihaja Bottura, prvi evropski chef

V petek gremo na Pogačarjev trg v Ljubljano; tam vam bo o tem, kako modro ravnati s hrano, lahko kaj povedal Massimo Bottura.

Objavljeno
24. maj 2017 12.17
OK
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Luka Jezeršek iz ene najbolj uglednih slovenskih gostinskih družin se je odločil premikati naše razumevanje in spoštovanje hrane. Zamislil si je teden nezavržene hrane z uradnim odprtjem ta petek ob 12. uri v Ljubljani, včeraj pa so potrdili, da se bo odprtja udeležil tudi sloviti chef Massimo Bottura iz Osterie Francescane, lani prvi, letos drugi na seznamu najboljših restavracij na svetu.

Massimo Bottura, ognjeviti chef iz Modene, prvi med vrhunskimi, ki se res veliko ukvarja s problemom zavržene hrane.

Pravzaprav še kar smiselno: Bottura je že pred časom začel opozarjati na dejstvo, da včasih čisto po neumnem mečemo v smeti nevejetne količine hrane. Uporabne, seveda. Ustanovil je neprofitno organizacijo Food for Soul, ki je do zdaj razdelila več kot 16.000 brezplačnih ali subvencioniranih obrokov ljudem v stiski, odprla socialne skupnosti v domači Modeni, Milanu, Bologni in zdaj v Londonu. V njegovem projektu 210 svetovnih kuharjev deli nasvete o tem, kako z nekaj zdrave pameti to vse skupaj počnemo veliko bolj smiselno.

Luka Jezeršek meni, da bomo veliko naredili, če v prihajajočem tednu sploh začnemo o tem govoriti, lotil pa se je podobno kot Bottura: na spletni strani tedna bodo objavljeni kratki filmčki slovenskih šefov kuhinje s triki in nasveti, uporabnimi tudi v domačem gospodinjstvu. Vse dni do naslednjega petka bodo imeli na Pogačarjevem trgu predavanja (tudu po gostinskih šolah), naslednji petek pa bodo v številnih slovenskih restavracijah ponujali menije, ki bodo skuhani iz nezavržene hrane.