Za 20–25 kosov.
Sestavine:
200 g moke
žlička soda bikarbone
1/3 žličke mletih klinčkov
2 žlički ingverja v prahu
2 ščepa muškatnega oreščka
2 ščepa soli
130 g masla (sobne temperature)
100 g rjavega sladkorja
jajce
žlička sveže naribanega ingverja
2 žlici javorjevega sirupa (lahko med)
žlica olja
80–100 g temne čokolade
Priprava:
Zmešamo moko, sodo bikarbono, mlete klinčke, ingver, muškatni orešček in sol.
Maslo in sladkor stepemo. Dodamo jajce, svež ingver, javorjev sirup in olje. Vmešamo suhe sestavine (moko z dodatki). Zmes bo zelo mehka, zato jo za dobro uro postavimo v hladilnik.
Pripravimo pekač, ga obložimo s peki papirjem. Iz ohlajenega testa delamo za oreh velike kroglice in jih (po želji) povaljamo v rjavem sladkorju. (Potrebne so hitre roke, saj se masa zelo hitro zmehča – vmes jo lahko vrnemo v hladilnik.) Ko jih zlagamo na pekač, puščamo med njimi vsaj 5 cm prostora, saj se med peko precej razlezejo.
Piškote pečemo približno 8–10 minut. Pečene popolnoma ohladimo.
Temno čokolado stopimo in vanjo pomočimo polovičko piškota.