V nedeljo pečemo: Jesenski kolač z marmelado

Za čudovito popoldne: košček ali dva finega kolača skupaj s skodelico toplega, dišečega čaja. Dober tek!

Objavljeno
13. november 2015 11.08
Ana Bulat
Ana Bulat
Sestavine:
  • 300 g moke, žlička in pol pecilnega praška
  • žlička in pol cimeta, pol žličke mletih klinčkov
  • 150 g rjavega sladkorja, 2 jajci
  • 1 dl mleka (sobna temperatura)
  • 120 masla (stopljenega in malce ohlajenega)
  • nekaj žlic brusnične marmelade (ali katerekoli druge goste marmelade)

 

Priprava:

  1. Pekač za šarkelj namastimo z maslom in celega dobro posujemo z drobtinami. Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija.
  2. V posodi zmešamo moko, cimet, klinčke in pecilni prašek.
  3. Posebej zmešamo rjavi sladkor in jajci ter ju ročno malce spenimo.
  4. Prilijemo mleko, stopljeno maslo in premešamo.
  5. Dodamo suhe sestavine (moko) in z metlico dobro premešamo. Zmes mora biti gosta in sijoča.
  6. Približno pol testa prelijemo v pekač, nato nanj nadevamo marmelado (pazimo, da se pri straneh ne dotika pekača). Prekrijemo s preostalim testom, poravnamo in pečemo približno 45–55 minut (če je pečeno, preverimo z večjim zobotrebcem).
  7. Pečen kolač pustimo stati nekaj minut, nato ga previdno vzamemo iz pekača. Še malo toplega prelijemo z medom, javorjevim ali agavovim sirupom ...

Pa dober tek!