- 300 g moke, žlička in pol pecilnega praška
- žlička in pol cimeta, pol žličke mletih klinčkov
- 150 g rjavega sladkorja, 2 jajci
- 1 dl mleka (sobna temperatura)
- 120 masla (stopljenega in malce ohlajenega)
- nekaj žlic brusnične marmelade (ali katerekoli druge goste marmelade)
Priprava:
- Pekač za šarkelj namastimo z maslom in celega dobro posujemo z drobtinami. Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija.
- V posodi zmešamo moko, cimet, klinčke in pecilni prašek.
- Posebej zmešamo rjavi sladkor in jajci ter ju ročno malce spenimo.
- Prilijemo mleko, stopljeno maslo in premešamo.
- Dodamo suhe sestavine (moko) in z metlico dobro premešamo. Zmes mora biti gosta in sijoča.
- Približno pol testa prelijemo v pekač, nato nanj nadevamo marmelado (pazimo, da se pri straneh ne dotika pekača). Prekrijemo s preostalim testom, poravnamo in pečemo približno 45–55 minut (če je pečeno, preverimo z večjim zobotrebcem).
- Pečen kolač pustimo stati nekaj minut, nato ga previdno vzamemo iz pekača. Še malo toplega prelijemo z medom, javorjevim ali agavovim sirupom ...
Pa dober tek!