Namesto da bi naredili klasično sirovo torto, smo tokrat v nadev dodali – kozji sir. To je sladica brez peke in brez dodatka želatine ali agar agarja. Odlično se ujema z medom. Priporočamo ljubiteljem močnejših okusov. Za pekač s snemljivim dnom premera 18–19 cm.
Podlaga:
100 g piškotnih drobnin
2 žlici mletih bučnih semen
2 žlici sladkorja
50 g stopljenega masla
Nadev:
1 dl sladke smetane, žlica sladkorja
200 g mehkega kozjega sira
60 g sladkorja, 2 ščepa vanilje v prahu
100 g creme fraiche (ali polnomastna kisla smetana)
okras
datlji, med ali sveže sezonsko sadje
Priprava:
Pekač po dnu in obodu malce namastimo z maslom in obložimo s peki papirjem.
Piškotne drobtine zmešamo s fino mletimi bučnimi semeni, sladkorjem in stopljenim maslom. Dobro premešamo in nadevamo v pekač. Podlago s hrbtom žlice močno pritisnemo ob dno.
Sladko smetano stepemo z žlico sladkorja in postavimo v hladilnik.
V posodi z ročnim mešalnikom zmešamo kozji sir, sladkor in vaniljo. Z žlico vmešamo creme fraiche. Na rahlo vmešamo še stepeno sladko smetano. Zmes nadevamo na pripravljeno podlago in denemo v hladilnik za vsaj nekaj ur, še bolje čez noč.
Okrasimo z datlji, pokapamo z medom in dobro ohlajeno narežemo na koščke. Namesto datljev lahko uporabimo sveže sadje (maline, jagode, banano ...) ali sadno kašo.